“Groei aanleg glasvezel stagneert in Nederland”

De aanleg van glasvezel in Nederland stagneert aldus consultancybureau Stratix. Oorzaak van de stagnering zou het beleid van KPN zijn om minder te investeren in glasvezel.

Verwachte groei wordt niet gehaald

Volgens Stratix waren er eind 2015 circa 2,6 miljoen huishoudens op glasvezel aangesloten. De verwachte groei naar 3,5 miljoen in 2017 gaat bij lange na niet gehaald worden. Volgens de website Glasvezelgids.com zou aanbieder KPN liever investeren in het opwaarderen van huidige technologie (ADLS/VDSL) in plaats van nieuwe dure netwerken aan te leggen.

Groei laagste in 5 jaar

De groei van het aantal nieuwe aansluitingen was in 2015 waarschijnlijk het laagste van de afgelopen vijf jaar. Nog steeds heeft een kleine 70 procent van de Nederlanders geen toegang tot supersnel Internet.

“Geen verrassing”

“De lage groei van glasvezel komt niet als een verrassing. Al in het tweede kwartaal van vorig jaar werd duidelijk dat KPN de investeringen in glasvezelbedrijf Reggefiber flink had teruggeschroefd. En in augustus 2014 schreef Glasvezelgids al dat de focus van KPN op korte termijn vooral lag op het gebruik van geavanceerde VDSL-technologieën in plaats van fiber.”, aldus de website
Glasvezelgids.com.

Meer aansluitingen

Overigens sloot KPN in 2015 wel meer abonnees aan op haar glasvezelnetwerk. Uit de jaarcijfers blijkt dat het aantal glasvezelabonnees in één jaar tijd is gestegen met 26 procent tot 722.000.

Op BNR Nieuwsradio werd deze week aandacht besteed aan de stagnering rond de aanleg van glasvezel

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.