“Wie niet kan delen, kan niet vermenigvuldigen”, met deze levenswijsheid presenteerde Rolf Edens, een van de drie initiatiefnemers van Joyne zijn satellietaanbod. “Er zijn veel ontevreden klanten over alle manieren van televisie kijken,” aldus Edens die zijn satelliet-televisieaanbieder als onderdeel van een nichemarkt ziet. De focus is op drie jaar gericht: daar zijn alle contracten met zenders, satellietexploitant Eutelsat en andere partijen op gericht.
Nieuwe aanbieder
De nieuwe aanbieder waar verder Hans Brunas (van Rian) en Peter van der Meer (Megros) in participeren, zegt als nieuwe aanbieder fouten te zullen maken, en juist open te staan voor input. In die zin zeggen de initiatiefnemers ook bereikbaar te zijn voor consumenten; voor contact zal zelfs het mobiele nummer van de leiding desgevraagd gegeven worden.
Tooway
Joyne ziet de recreatieve branche groeien, ook al verandert de lineaire televisiemarkt. Joyne zal op de Eutelsat 9B satelliet uitzenden, een satelliet die ook voor het produkt Tooway met internet via satelliet wordt gebruikt. Daarbij zullen combinatiemogelijkheden worden aangeboden voor die gebieden waar internet en televisie niet afdoende beschikbaar is.
Medio juli
Alhoewel Joyne haar financiers en exacte abonneedoelstellingen niet kenbaar wil maken (minder dan 100.000 in drie jaar tijd zou mooi zijn), zijn een exacte startdatum, exacte prijzen en het volledige zenderpakket nog niet vastgesteld. Het is evenwel de bedoeling dat het aanbod medio juli zal starten. De initiatiefnemers en de financiers zijn volgens volgens Joyne wel Nederlands, maar niet afkomstig uit de Randstad/West-Nederland. Het bedrijf opereert landelijk.
Dealers
Joyne werkt als compacte organisatie en werkt zoveel mogelijk met dealers. Het bedrijf wil vakidioten en een ieder die weten hoe het werkt, inzetten, en maakt aldus de dealers heel belangrijk. Online zal via Joyne niets te koop zijn; en ook een klantenservice zal er niet zijn, behoudens via email. Klanten kunnen bij vragen en problemen bij dealers terecht. Voor dealers komt er wel een dealerhelpdesk. Het bedrijf zegt hardware-onafhankelijk te werken.
Aanbod
Het aanbod kent straks twee pakketten die elk met 1/3/6/12 maanden af te nemen zijn. De 1/3/6 maand abonnementen zijn als prepaid te koop: men betaald het abonnement vooraf en kan zelf bepalen wanneer het abonnement gebruikt wordt, met een minimum van 1 maand; het tegoed is maximaal 1 jaar geldig.
Pakketten
Alleen bij de jaarabonnementen betaalt men per maand. Joyne Travel Light wat als instapabonnement de Nederlandse basiszenders zal omvatten (waaronder NPO1/2/3, RTL 4/5/7/8/Z, SBS 6, Net 5, Veronica/DisneyXD, SBS9, Discovery Channel en Eurosport 1 en regionale zenders via enkele carousselkanalen) zal bij een jaarabonnement circa 13 euro per maand kosten. Bij een half jaar abonnement 16 euro per maand, bij 3 maanden 20 euro per maand en bij een maandabonnement 30 euro. Als inschrijfgeld wordt daarbij nog eens 30 euro gevraagd en zijn geen extra abonnementen mogelijk.
Basispakket
Het Joyne Basispakket omvat ook zenders als Eurosport 2, VRT Een, VRT Canvas en VRT Ketnet alsmede National Geographic Channel, Fox, Xite, 24Kitchen alsmede Fox Sports 1/3/5 Eredivisie.Ook zullen erotische zenders als Dusk! en Secret Circle worden aangeboden. Ook zullen de zenders Nashville TV, Schlager TV en Oranje TV worden aangeboden.
Het basispakket zal bij een jaarabonnement (maximaal) 22,50 euro per maand kosten; bij een 6 maanden abonnement (maximaal) 27,50 euro per maand, bij een 3 maanden abonnement 33 euro per maand en bij een maandabonnement 40 euro. Inschrijfkosten zal daarbij 30 euro bedragen. Hierbij kunnen maximaal 4 extra modules worden geactiveerd voor een meerkostprijs. Het bedrijf is nog in onderhandeling met onder andere Ziggo Sport.
Radio
De nieuwe aanbieder gaat ook een aantal radiozenders aanbieden: NPO Radio 1-5 en de Talpa Radio-zenders (Radio Veronica, Radio 538, Radio 10, Sky Radio) alsmede RadioNL zullen gecodeerd worden uitgezonden via de aanbieder.
Conax
De Conax modules kosten 99 euro per stuk. Die kan in nagenoeg alle bestaande (onafhankelijke) satellietontvangers worden gebruikt. Joyne zal de Conax Contego encryptie gebruiken waarbij ze ook watermerken in het beeld plaatst. Daarmee kan in geval van herdistributie alsmede cardsharing de bron van het signaal worden achterhaald. Opnemen en kijken tegelijk is mogelijk.
Testuitzendingen starten volgens eigen zeggen volgende week; over circa 2 weken is het de verwachting dat enkele zenders een week lang free to air zullen uitzenden.
“Nette” erotische zenders
De aanbieder zegt overigens bewust voor ‘nette’ erotische zenders te kiezen. Edens zei een nette man te zijn die al sinds zijn 14e inmiddels 34 jaar samen is met dezelfde vrouw en samen met zijn vrouw erotische zenders te moeten kunnen kijken, vandaar dat deze voor zenders als Secret Circle en Dusk te hebben gekozen, zenders van Nederlandse afkomst.
FOX Sports
Ook de keuze van Fox Sports 1/3/5 in een breed zenderpakket benoemt Joyne als groot pluspunt en zegt daarmee de eerste operator te zijn in Nederland die dat doet (enkele andere operatoren waaronder T-Mobile Thuis en Delta Zeeland biedt Fox Sports 1 in het basispakket).
HD-kwaliteit
Het bedrijf zal initieel met twee transponders werken en zoveel mogelijk in HD uitzenden; een optie ligt er om een derde transponder te huren. Niet alle kanalen zullen 24 uur per dag beschikbaar zijn: “Ik en vele mensen houden niet van homeshopping, dus als ik in plaats daarvan ’s nachts een erotische zender de ruimte kan geven, is dat meegenomen,’ aldus Edens. Er zouden in totaal 45 zenders een plek krijgen; onduidelijk is nog om hoeveel kanalen het gaat.
Regionale zenders
De regionale zenders zullen op enkele carousselkanalen een plek krijgen, waarbij alle regionale publieke zenders meedoen,aldus de aanbieder. Op dit moment biedt Joyne geen filmaanbod (zoals Film1). De aanbieder kijkt nog naar mogelijkheden voor een over the top (OTT) aanbod via internet; mogelijk dat dat daar op een later moment wel beschkbaar komt.
Drijfveer
Alhoewel initiatiefnemers van Joyne soms als drijfveer uit slechte ervaringen vanuit Canal Digitaal, Joyne zijn gestart, menen deze niet “vanuit de concurrentie te willen werken, maar vanuit het idee dat als er problemen zijn te praten en dingen op te lossen.” De bedoeling is dat er combinaties komen met andere satellietposities waaronder 19,2 Graden Oost (Astra1), 13 graden Oost (Hotbird) opdat het vrij te ontvangen aanbod voor met name thuisgebruikers net zo groot is als bij concurrent Canal Digitaal. Joyne zal met standaardzenderlijsten komen daartoe.
Over circa twee weken zou het definitieve aanbod bekend worden gemaakt. Ook komt het bedrijf met een business-to-business aanbod (voor o.a. hotels/campings e.d.)