Kleinvermogen middengolfzenders op 1395 kHz mogen 24 uur gaan uitzenden

De vergunninghouders met een kleinvermogen zendvergunning op de middengolffrequentie 1395 kHz kunnen vanaf volgend jaar de gehele dag gaan uitzenden op hun frequentie.

Radiozenders met een vergunning voor deze frequentie zouden hierover inmiddels benaderd zijn door het Agentschap Telecom. Het agentschap zelf zegt dat er nog geen officieel besluit genomen is hierover.

Beperkt aantal uren

In Nederland wordt de middengolffrequentie 1395 kHz ingezet voor laagvermogen uitzendingen tot maximaal 100 watt. In de originele zendvergunningen voor deze frequentie was het niet toegestaan om tussen zonsondergang en zonsopgang uit te zenden op deze frequentie. Dit heeft te maken met het gebruik van deze frequentie in Albanië. In de avond- en nachtelijke uren kan dit storing opleveren als er zowel in Nederland als Albanië uitzendingen plaatsvinden.

Trans World Radio

Momenteel maakt Trans World Radio nog gebruik van de middengolfzender uit Albanië op 1395 kHz. De christelijke radiozender stopt echter met ingang van januari 2017 haar uitzendingen via de middengolffrequentie 1395 kHz vanuit Albanië. Trans World Radio gaat met ingang van het nieuwe jaar gebruik maken van andere middengolfzenders in Europa om haar doelgroep via de middengolf te bereiken.

Zendinstallatie

De zendinstallatie in Albanië zou in een slechte staat verkeren en er is geen geld om de installatie te renoveren. Trans World Radio was nog de enige radiozender die gebruik maakt van de zender nabij Tirana. De uitzendingen, die plaatsvinden in de avonduren, zijn door het grote vermogen dat gebruikt wordt, ook te ontvangen in Nederland.

Laagvermogen

Het stopzetten van de uitzendingen op 1395 kHz vanuit Albanië is goed nieuws voor de vergunninghouders van een kleinvermogenzender op 1395 kHz. Het Agentschap Telecom had onlangs al besloten de uitzenduren van de vergunningen uit te breiden naar 23.00 – 20.00 uur.

Het Agentschap Telecom zou nu het voornemen hebben om met ingang van 2017 de uitzenduren uit te breiden naar 24 uur per dag. Radiozenders met een vergunning voor 1395 kHz zouden hierover al telefonisch benaderd zijn door het Agentschap Telecom.

“Voornemen”

“Het officiële besluit is op dit moment nog niet genomen. We hebben wel het voornemen dat het vanaf begin volgend jaar is toegestaan om 24 uur per dag uit te zenden, met dien verstande dat, indien er storing wordt gemeld door de Albanese autoriteiten, de uitzendingen gelegen tussen 20.00 uur en 23.00 uur ten tijde van de storingsmelding dienen te worden gestaakt.”, aldus woordvoerder Mirjam Suurmeijer van het Agentschap
Telecom tegenover deze website.

Storing

De kans dat er storing ontstaat in Albanië van de zenders uit Nederland is klein aangezien er in Nederland met een beperkt vermogen van maximaal 100 watt mag worden uitgezonden.

Radiozenders

Momenteel zenden onder andere Radio Seabreeze AM (Grou), Loostad Radio (Apeldoorn) en Q-AM (Waardenburg) uit via deze frequentie. Daarnaast zijn er diverse vergunningen afgegeven door het Agentschap Telecom voor radiozenders die haar uitzendingen nog niet hebben gestart.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.