Kort medianieuws 12 december 2012

 • bbcNiet alle scènes van de spectaculaire BBC-documentairereeks Frozen Planet zijn op de ijskoude polen opgenomen. Belangrijke beelden uit de zevende aflevering van de serie blijken in een Duitse dierentuin te zijn gemaakt. Lees verder.
 • De Nederlandse documentaire ‘900 dagen – mythe en werkelijkheid van het beleg van Leningrad’ is dit weekeinde op het ArtDokFest in Moskou in de prijzen gevallen. Dat maakte een woordvoerster namens producent Zeppers Film & TV maandag bekend. Lees verder.
 • Giel Beelen en Mart Smeets gaan samen niet lekker door een deur. Dat bleek vanmorgen tijdens een uitzending van Giel op 3FM. De nestor van de Nederlandse sportjournalistiek was uitgenodigd om zijn zegje te doen over het het NOC*NSF Sportgala van vanavond. Maar wat een gezellige vooruitblik moest worden liep uit op een verbaal steekspel. Lees verder.
 • In Honduras is vorige week radiojournaliste Luz Marina Paz Villalobos vermoord. Sinds 2010 zijn nu al 17 journalisten vermoord in Honduras. Paz Villalobos is de eerste vrouwelijke journalist die in het geweld is gedood. Ook een niet nader geïdentificeerde man, die met haar in een auto zat, werd doodgeschoten. De daders, mannen op een motorfiets, zijn ontkomen. De Verenigde Naties hebben bij de autoriteiten in Honduras aangedrongen op diepgaand onderzoek. Sinds een coup in 2008 is het onrustig in Honduras. (Villamedia)
 • Dat geen sector aan bezuinigingen ontkomt, mag inmiddels een open deur heten. Dus ook de publieke omroep moet snoeien. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over wat er dan precies moet veranderen. Veel verschillende uitkomsten dan de plannen die al eerder bekend werden, worden niet verwacht. Lees verder.
 • Journaliste Anneke Verbraeken is vanochtend in Nederland teruggekeerd. Militairen in de Democratische Republiek Congo hielden haar zaterdag enkele uren vast in de hoofdstad Kinshasa, nadat ze in een ziekenhuis opnames had gemaakt over mensen die vrijdag tijdens rellen tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen waren omgekomen. Lees verder.
 • Webwereld-verslaggever Brenno de Winter krijgt erkenning van de Nederlandse journalistenbranche. Hij is Journalist van het Jaar. “Ik had dit niet zien aankomen”, reageert De Winter. Hij zegt met inhoudelijke zaken bezig te zijn en niet met prijzen, en daardoor komt deze erkenning geheel onverwacht. “Ik vind het echt heel erg leuk.” Zijn ‘benoeming’ tot Journalist van het Jaar 2011 zou eigenlijk eind deze week pas bekend worden gemaakt. Lees verder.
 • De nieuwe applicaties van Voetbal International te behoeve van iPhone, Android en Tablet blijken een doorslaand succes. Na eerder al, los van elkaar en gefaseerd, een vliegende start te hebben beleefd, is dit lopende voetbalseizoen inmiddels de grens van een half miljoen downloads overschreden.
 • De officiële applicatie van de nieuwszender BNR Nieuwsradio heeft een flinke update gekregen voor de iPhone en iPad. De meest opzienbarende vernieuwing is AppTalk. Daarbij kan je vanuit de app reageren op de stellingen die BNR voorlegt. Die spreek je zelf in en stuur je dan op met behulp van je Twitter-account. Er wordt dan automatisch een tweet voor aangemaakt met de link naar je reactie. Andere vernieuwingen zijn onder andere het luisteren naar columns. Lees verder.
 • Volgens de PvdA stellen de VVD en de PVV zich op hetzelfde niveau als de Italiaanse premier Berlusconi en de Russische premier Poetin als ze de budgetten van omroepen als de VARA en de IKON ter discussie stellen. Lees verder.
 • Wegener/MGL en de Noordelijke Dagblad Combinatie (NDC) hebben hun contracten met ANP voor 2012 verlengd. Onderdeel van de overeenkomst is de levering door het ANP van binnenlands videonieuws aan sites en apps van de regionale kranten. Hierdoor is het ANP, als je tv-kanalen buiten beschouwing laat, marktleider geworden als bron voor online-videonieuws in Nederland. Lees verder.
 • Weblog GeenStijl heeft ontdekt dat vanaf het kantoor van auteursrechtenwaakhond Buma Stemra illegaal materiaal wordt gedownload van internet. De organisatie strijdt sinds jaar en dag tegen illegaal downloaden van beschermde materialen, maar maakt zich er volgens GeenStijl zelf ook schuldig aan. Lees verder.