Kort medianieuws 14 maart 2013

 • journaalAstrid Kersseboom (47) draait er niet omheen. De presentatrice wil heel graag Sacha de Boer opvolgen als het nieuwe gezicht bij het Achtuurjournaal. “Het is een mooie functie en het is natuurlijk hartstikke leuk en een grote eer als je dat mag doen” , zegt ze in het AD van donderdag.
 • NOS en RTL Nieuws spreken met de Prins van Oranje en Prinses Máxima in de aanloop naar de troonswisseling op 30 april 2013. Het paar wordt geïnterviewd door NOS/Nieuwsuur-presentator Mariëlle Tweebeeke en RTL Nieuws-presentator Rick Nieman. Het interview wordt woensdag 17 april uitgezonden om 20.30 uur op de zenders Nederland 1 en RTL 4.
 • Het besluit van Google vannacht om per 1 juli te stoppen met RSS Reader, heeft geleid tot een storm van protest. Volgens Google gaat de stekker eruit omdat het gebruik afneemt.
 • De omstreden naamswijziging voor alle publieke zenders kreeg al veel kritiek, maar nu gaan televisiefabrikanten het televisiezenders ook nog lastig maken. Met name Samsung gaat het televisiescherm helemaal overnemen.
 • Openbaar vervoersdienst 9292 stelt de informatie beschikbaar aan Google voor gebruik in Google Maps. Daardoor is data van bijna alle vervoerders per direct beschikbaar in de kaartendienst.
 • De celstraf en boete voor twee oprichters van torrentsite The Pirate Bay zijn niet disproportioneel, oordeelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.
 • Google moet in de VS een boete van 7 miljoen dollar (5,4 miljoen euro) betalen omdat het Google Street View-project de privacy van computergebruikers heeft geschonden. De internetgigant geeft toe dat er fouten zijn gemaakt.
 • Op dinsdag 19 maart is het exact vijf jaar geleden dat Hugo Claus om euthanasie vroeg. VRT Canvas brengt hulde aan de schrijver met het portret “Hugo Claus. Dichter, minnaar, rebel”. Onder meer zijn zonen Thomas Claus en Arthur Kristel worden aan het woord gelaten.
 • De bekendmaking van de nieuwe paus heeft woensdagavond veel kijkers getrokken. Het achtuurjournaal profiteerde met bijna 3,3 miljoen kijkers toen paus Franciscus zich tijdens de uitzending presenteerde. Dat blijkt donderdag uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.
 • RTL Nieuws erkent na dertien jaar de Raad voor de Journalistiek weer. Dat meldt onderzoeksjournalist Siebe Sietsma van RTL donderdag. Hij kreeg het nieuws te horen van hoofdredacteur Harm Taselaar, zegt hij op Twitter. Volgens Sietsma is de modernisering van de raad de reden voor de stap.
 • Luisteraars van Radio 2 kozen ‘A Forest’ van The Cure tot beste plaat voor de Top 88 van Jouw Jaren 80. U2 is met 7 nummers hofleverancier. Michael Jackson en Queen staan beiden met 4 platen stevig in de lijst, gevolgd door Bruce Springsteen en Simple Minds met elk 3 nummers. Radio 2 staat deze week in het teken van de jaren 80. Vrijdag 15 maart draait de publieke muziekzender als uitsmijter de Top 88. Luisteraars stemden deze week op hun favoriete muziek voor de Top 88 van Jouw Jaren 80.
 • ‘(Sittin’ On) The Dock Of The Bay’ van Otis Redding is de grote favoriet van Radio 6 Soul & Jazz luisteraars. De plaat staat op nummer 1 van De Zwarte Lijst, die vanaf vrijdag 15 maart op de Radio 6 wordt uitgezonden. Op de tweede plaats staat Marvin Gaye’s ‘What’s Going On’ en ‘Back To Black’ van Amy Winehouse is met een nummer 3-notering een opvallende nieuwkomer in de lijst. De publieke soul- en jazzzender gaat van 15 tot en met 22 maart vanaf 09:00 uur een week lang op zwart voor de vierde editie van De Zwarte Lijst.
 • Facebook heeft een oproep voor een afscheidsfeest voor burgemeester Bats van Haren verwijderd. Dat gebeurt op verzoek van de politie.
 • De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) heeft SBS Belgium een boete opgelegd van 5.000 euro. De onafhankelijke toezichthouder van de Vlaamse audiovisuele media heeft dat gedaan omdat in het Vijf-programma “Weekendje Weg met Vijf” de regels rond productplaatsing niet zijn nageleefd. In het programma is volgens de VRM overmatige aandacht gegaan naar een aantal handelszaken en zijn ze specifiek aangeprezen.
 • RTL mag vanavond toch de geplande aflevering van Het Zesde Zintuig-Plaats Delict rondom de in 2009 gestorven Eline Melters uitzenden. Dat heeft de rechtbank in Lelystad besloten 
 • De 20.000 KPN-klanten die een glasvezelabonnement voor snel internet kochten, maar deels een tragere koperlijn kregen voor de laatste meters, krijgen daarvoor geen vergoeding. Dit bericht de Telegraaf.
 • Er wordt steeds minder moeite genomen om aan de eettafel te eten. Maar liefst zes van de tien maaltijden worden voor de televisie gegeten. Lees verder
 • Droam, het Nederlandse bedrijf dat Wifi via een mobiele draadloze router verschafte, is sinds dinsdag failliet. De onderneming van Philip Actor dreigde al eerder om te vallen. Lees verder
 • De Zandvoortse Omroep Organisatie (ZFM) krijgt een lening van 55.000 euro van de gemeente Zandvoort. Dat heeft de gemeenteraad besloten.
 • SLAM!FM geeft op Koninginnedag een groot feest in Alkmaar. Op dinsdag 30 april trakteert het jongerenstation het feestende publiek op bekende acts en dj’s. Het oranjefeest op het parkeerterrein van het AFAS Stadion heet SLAM!Koninginnedag, kondigde de radiozender donderdag aan Lees verder
 • Ziggo breidt de dienstverlening voor de zakelijke markt verder uit met de overname van Esprit Telecom. Esprit Telecom is een hoogwaardige aanbieder van telefonie- en datadiensten voor het MKB in Nederland en heeft een actief verkoopkanaal van wederverkopers in het hele land. Onderdeel van deze acquisitie is het bedrijf Zoranet, een zakelijke ICT service provider die zich richt op de retailsector. Lees verder