Kort medianieuws 8 maart 2013

 • varaDe Wereld Draait Door organiseert zondag 7 juli onder de naam De Wereld Draait Buiten een eigen festival in het Westerpark in Amsterdam. Het eendaagse festival volgt een dag na dance-festival Pitch en maakt gebruik van dezelfde faciliteiten. Onder andere Triggerfinger, Ben Howard en Tim Knol zullen optreden. Hanna Vink, muziekredacteur van het VARA-programma, zegt: “In de zomer is er geen DWDD op tv, dus gaan we naar buiten om een feestje te organiseren.” (VPRO)
 • De lokale krant Arena spant een kort geding aan tegen het bestuur van de Brabantse gemeente Landerd. Dat had vorige maand een contract voor de publicatie van gemeentelijke bekendmakingen opgezegd, omdat het huis-aan-huisblad een kritisch artikel over een ambtenaar had geplaatst. (via Parool)
 • René Obermann kan bij Ziggo een compensatie van 2,45 miljoen euro tegemoetzien voor rechten die hij opgeeft bij zijn huidige werkgever Deutsche Telekom. Voorwaarde is wel dat hij eerst 3 jaar in dienst blijft bij het kabelbedrijf. Dat staat in de donderdag gepubliceerde agenda voor de aandeelhoudersvergadering op 18 april. Lees verder
 • Kabelaar SKV Veendam heeft vannacht te maken gehad met onaangekondigde werkzaamheden van haar glasvezelprovider KPN. De KPN heeft, zonder de kabelaar daarvan in kennis te stellen, de afgelopen nacht werkzaamheden aan de glasvezelverbinding tussen Veendam en Amsterdam uitgevoerd. Hierdoor waren tussen 0.00 en 04.00 uur een aantal RTV-zender niet beschikbaar. SKV heeft KPN om opheldering gevraagd.
 • Wie is de mol heeft zich donderdagavond weer overtroffen. De meeste afleveringen van de show trokken boven de 2 miljoen kijkers, maar de finale van het dertiende seizoen van het AVRO-programma heeft met 2,6 kijkers opnieuw het record verbroken.
 • Microsoft heeft Google in Duitsland aangeklaagd omdat het bedrijf patenten zou schenden met zijn Maps-dienst. Microsoft wil er voor zorgen dat de Google Maps-applicatie voor Android en de toegang tot de site van Google Maps worden geblokkeerd in Duitsland. (Tweakers)
 • De Keuringsdienst van Waarde begint het nieuwe seizoen met een nieuwe verslaggever, Michiel Peereboom. Michiel Peereboom werd in 1975 geboren in Hoorn en groeide op in West-Friesland. Na het behalen van zijn bul voor arts te Groningen specialiseerde hij zich tot theatermaker en tekstschrijver. Ook schreef hij mee aan meerdere boeken en schrijft hij humoristische teksten voor cabaretiers en tv-programma´s.
 • Kensington, The New Shining, Douwe Bob, Mister & Mississippi en Jacco Gardner zijn de genomineerden voor de 3FM Serious Talent Award 2013. Dit maakte 3FM DJ’s Barend van Deelen en Wijnand Speelman zojuist bij Michiel Veenstra op de publieke popzender bekend. 3FM nomineert vijf artiesten die het meest met hun predicaat 3FM Serious Talent hebben gedaan. Op zaterdag 30 maart maakt een vakjury de winnaar bekend tijdens Paaspop in Schijndel.
 • Facebookoprichter Mark Zuckerberg heeft een nieuwe look voorgesteld voor de zogenoemde “news feed” van de sociaalnetwerksite. Het nieuwsoverzicht wordt persoonlijker, en er zal meer ruimte zijn voor foto’s en filmpjes.
 • Voor het eerst in de Nederlandse reclamegeschiedenis zullen TV kijkers tijdens een STER blok een zwart beeld voorgeschoteld krijgen. De 30 merkwaardige seconden zijn geen storing maar een bewuste actie van Tons Mosterd en Heerlijkheden uit Zierikzee. De opvallende commercial zal dankzij de inzet en het enthousiasme van de STER worden uitgezonden vlak voor de laatste aflevering van EO’s kijkcijferhit Africa en zo naar verwachting ongeveer 2,5 miljoen kijkers trekken. 
 • Voor abonnees van kabelaar CAI Harderwijk is vanaf 15 maart ook het HBO-pakket, met drie televisiezenders, beschikbaar. Het HBO-pakket bestaat uit de televisiezenders HBO, HBO2 en HBO3. Drie kanalen met veelal de nieuwste televisieseries, films en documentaires. Dit alles zonder reclameonderbrekingen. Meer informatie via: http://www.caiharderwijk.nl/
 • Niet alleen het bestuur en de politiek, maar ook media maakten fouten rond de rellen in Haren. Hoewel de inhoud van de berichtgeving ,,overwegend neutraal’’ was, moet er onder journalisten een debat ontstaan over de vraag wat een verslaggever mag doen om te voorkomen dat media onderdeel worden van de realiteit die zij verslaan. (Gelderlander)
 • ABN Amro zegt dat Sanoma door boekhoudkundig kunst en vliegwerk een forse afschrijving op de goodwill van SBS heeft vermeden. (Adformatie)
 • De Vlaamse regering heeft Noël Slangen voorgedragen voor de raad van bestuur van de VRT. Slangen vervangt er Claude Marinower, de Open Vld-schepen van Onderwijs en Rechtszaken in Antwerpen.
 • Journalist Robin Ramaekers stapt over van de VRT naar VTM. Ramaekers was sinds september 2001 aan de slag bij de VRT-nieuwsdienst. Hij werkte vooral voor het magazine “Terzake” maar ook voor “Het Journaal” en sinds kort voor “Panorama”. Bij de VTM-nieuwsdienst wordt Ramaekers de Afrika-expert.
 • RTL5 schrapt een krappe week voor de eerste uitzending het nieuwe programma Split Second. Dit staat in de tv-gidsen aangekondigd als een programma gebaseerd op waargebeurde verhalen over zinloos geweld.