KPN gaat snelheden tot 10 Gbps leveren via glasvezel

KPN gaat in de toekomst snelheden leveren tot 10 Gbps via glasvezel. Het telecombedrijf is hiervoor een samenwerking aangegaan met Nokia.

PON

KPN gaat de komende periode het aantal aansluitingen via glasvezel fors uitbreiden. Voor het leveren van snelheden tot 10 Gbps wordt gebruik gemaakt vna de zogenaamde PON-technologie.

“Klaar voor de toekomst”

Babak Fouladi, Chief Technology en Digital Officer bij KPN: “Dankzij de keuze voor PON-technologie zijn we klaar voor de toekomst en kunnen we op efficiënte wijze steeds meer klanten toegang geven tot een razendsnelle gigabit verbinding. Met de superieure technologie en infrastructuur zijn in de toekomst snelheden tot wel 10 Gbps symmetrisch mogelijk. Dit onderstreept onze ambitie om de digitale snelweg van Nederland aan te leggen.

Nokia

KPN heeft deze week een overeenkomst gesloten met netwerk- en technologieleverancier Nokia voor het gebruik van PON-technologie en inmiddels is KPN begonnen met de voorbereidende werkzaamheden om G-PON in het netwerk te introduceren. KPN kiest voor een gefaseerde aanpak, waarbij in de tweede helft van 2019 de PON-technologie in de eerste glasvezelgebieden beschikbaar komt waarbij snelheden van 1 Gbps mogelijk worden. Tegelijkertijd wordt het netwerk klaargemaakt om eenvoudig de volgende stap te kunnen maken naar XGS-PON (de opvolger van G-PON), waarmee snelheden tot 10 Gbps symmetrisch beschikbaar komen.

Ziggo

Ziggo heeft aangekondigd binnen afzienbare tijd te starten met haar Gigabit-netwerk. De stad Utrecht zal volgens eigenaar VodafoneZiggo als eerste worden aangesloten op dit netwerk waar snelheden mogelijk zijn tot 1 Gigabit.