KPN gestart met uitbreiding DAB+-netwerk NPO

KPN Broadcast Services is gestart met het verder uitbreiden van de dekking voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) via DAB + (digitale radio via de ether). Dit blijkt uit gegevens van de website radio-tv-nederland.nl

Steunzender in Emmen

Telecombedrijf Volker Wessels Telecom is in opdracht van zenderexploitant KPN Broadcast Services momenteel bezig met het bouwen van antennes op een zendmast in Emmen (provincie Drenthe) voor het digitale radiopakket van de NPO op kanaal 12C. Hiermee is een start gemaakt met de zogenaamde “Fase 3”-uitbreiding van het digitale radionetwerk van de NPO. Deze uitbreiding voorziet in extra steunzenders in diverse delen van Nederland waar de DAB+-dekking van de NPO nog niet optimaal is. De NPO zou aanvankelijk starten met deze fase in 2017 maar door het uitschakelen van de middengolfzenders voor NPO Radio 5 is de start van de uitvoering vervroegd.

NPO Radio 5

De publieke radiozender NPO Radio 5 stopt per 1 september haar uitzendingen via de middengolf. NPO Radio 5 is vanaf dan, naast kabel, satelliet, Digitenne en Internet alleen te ontvangen via de digitale ether. Het huidige netwerk van de NPO heeft nog niet in alle delen van Nederland voldoende dekking. Met het naar voren halen van fase 3 wil de NPO voor de delen van de Nederland met onvoldoende dekking binnen afzienbare termijn de ontvangst verbeteren.

DAB + Fase 3

In april jongstleden heeft de NPO opdracht gegeven aan KPN Broadcast Services voor het uitvoeren van fase 3.  “Voor 1 september zijn de publieke radiostations gegarandeerd buitenshuis, zoals via autoradio’s, tot aan de Nederlandse grenzen goed te ontvangen. Per 1 januari 2016 moet ook de binnenshuis ontvangst van digitale radio verbeterd zijn. De fase 3 uitbreiding was oorspronkelijk voorzien voor 2017.”, aldus de NPO destijds in een persbericht. Of deze planning gehaald gaat worden is niet duidelijk.


Een overzicht van de zendmasten (inclusief de zendmasten voor fase 3) van het DAB+-netwerk van de NPO is te vinden via http://radio-tv-nederland.nl/


Foto DAB+-antennes zendmast Emmen (foto via FMTV)

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.