(C) Mediamagazine

KPN test 5G-netwerk tussen meerdere locaties in Nederland

KPN heeft met succes het 5G netwerk getest tussen meerdere locaties verspreid over Nederland. Zo zijn telefoon-, videogesprekken en datasessies gevoerd vanaf de nieuwste 5G smartphones tussen het 5G indoornetwerk in de Johan Cruijff ArenA te Amsterdam, het 5G FieldLab in de Rotterdamse Haven en het Technology Lab van KPN in Den Haag.

Volgende stap

Daarbij is gebruik gemaakt van de 3.5 GHz spectrumband. Hiermee zet KPN een volgende stap in het technisch gereed maken van zijn mobiele netwerk voor 5G. Voor de aansluiting is gebruik gemaakt van een 10 GBps transmissienetwerk en met één van de smartphones werd een downloadsnelheid van 1,3 Gbps gerealiseerd.

Tests met 700MHz, 3,5 GHz en 26 Ghz

KPN gaat voor de 5G-tests gebruik maken van de drie 5G-frequentiebanden die in Europa als eerste beschikbaar komen: De 700 MHz band die in Nederland na de frequentieveiling in 2020 beschikbaar is voor 5G, de 3.5 GHz band die naar verwachting vanaf 2022 beschikbaar komt en de 26 GHz band waarvan nog niet bekend is wanneer deze beschikbaar komt in Nederland.

700 MHz

KPN is sinds begin oktober gestart met het landelijk testen van 5G op 700 MHz en gaat binnenkort met de eerste beschikbare smartphones die gebruik maken van deze frequentieband testen. Het afgelopen jaar heeft KPN al uitgebreid ervaring opgedaan met 700 MHz spectrum in het 5G FieldLab in Rotterdam. Daar zijn verschillende toepassingen getest waarmee industriële productieprocessen verder kunnen worden geoptimaliseerd. Binnenkort gaat KPN ook tests uitvoeren met 26 GHz spectrum in Amsterdam.

Eerder gaf T-Mobile al aan in oktober te starten met een 5G-test op 700 MHz.