(C) Mediamagazine

Landelijke 5G 700MHz testvergunning voor T-Mobile

Vanaf 2 oktober start T-Mobile door het hele land met testen van haar mobiele netwerk met 5G op de 700MHz frequentie. Naast de landelijke testvergunning (2x10MHz) voor een jaar, ontving T-Mobile van het Agentschap Telecom een regionale testvergunning voor het testen van 5G op de gehele 700MHz frequentie in Den Haag en omgeving, voor de duur van twee maanden. Dit bericht de provider in een persbericht.

“Prestaties testen”

Richard Marijs, netwerkstrateeg bij T-Mobile: “De testvergunningen maken het voor T-Mobile mogelijk nu al te testen hoe haar mobiele netwerk en apparatuur samenwerken met 5G op de 700MHz frequentie. Zo worden de dekking en prestatie van deze frequentie voor mobiele diensten onderzocht en wordt gekeken naar hoe dit zich gedraagt in stedelijk- en buitengebied en op de Noordzee.”

Agentschap Telecom

Zoals gebruikelijk bij testvergunningen doet het Agentschap Telecom zelf ook metingen tijdens deze testen. Overigens is het gebruik van de 700MHz frequentieband niet nieuw. Deze frequentie is al sinds 2002 in gebruik voor het uitzenden van digitale televisie. Momenteel zendt Digitenne nog in een aantal regio’s via de 700 MHz. Eind oktober worden de laatste frequenties in de 700MHz-band uitgezet.

Den Haag eerste 5G stad

In oktober start T-Mobile met het testen van haar netwerk op de 5G 700MHz frequentie in Den Haag. Dit is een vervolgstap in haar samenwerking met de gemeente Den Haag. Eerder al openden zij samen de eerste van drie nieuwe 5G testlaboratoria op verschillende locaties in Den Haag. Als resultaat van de samenwerking zal Den Haag als eerste stad in Nederland volledig over kunnen gaan op 5G.

Providers

Niet alleen T-Mobile voert experimenten uit op het gebied van 5G. Ook KPN en Vodafone zijn bezig met diverse testuitzendingen met 5G. Een compleet overzicht van alle 5G-uitzendingen vind je hier.