“Live radio luisteren blijft ook onder jongeren populair”

Ruim 82% van de tijd die mensen besteden aan het luisteren naar audio wordt besteed aan het live luisteren naar radiozenders. Bij jongeren tussen de 13 en 34 jaar ligt dit percentage op 68 %. Dit blijkt uit het zogenaamde Audio Distributie Onderzoek van het NLO (Nationaal Luisteronderzoek) uitgevoerd door GfK. Luisteren naar eigen muziek en luisteren naar muziekdiensten beslaan respectievelijk 10% en 7% van de totale audioconsumptie.

Audioconsumptie

Nicole Engels, directeur NLO in een persbericht: “Het is voor het eerst dat we via nauwkeurige logs de totale audioconsumptie, de gebruikte apparaten, distributiewijzen en het gebruik van eigen muziek zo grootschalig hebben onderzocht. Radio voert nog steeds de boventoon met 82% van de audiomarkt. Een hoog aandeel dat ook al uit andere onderzoeken naar voren kwam. Overigens geldt dat ook bij jongeren tussen 13 en 34 jaar, waar live radio luisteren met 68% van de audioconsumptie het populairst is, naast eigen muziek 18% en muziekdiensten 14%.”

Bijna 3 uur per dag

90% van alle Nederlanders luistert wekelijks naar de radio, gemiddeld bijna 3 uur per dag, zo blijkt uit het Nationaal Luister Onderzoek. “Radio is overall een zeer sterk overdag medium en kent haar piekbeluistering in de ochtend. Eigen muziek en muziekdiensten hebben hun piek om 16 uur en ’s avonds rond 20 uur, wel is deze piek lager dan live radio luisteren op dat moment. Van alle respondenten geeft 35% aan weleens een online muziekdienst te gebruiken; zeven op de tien gebruikers van online muziekdiensten gebruikt een gratis versie,” aldus Nicole Engels.

Autoradio meest gebruikt

Voor live radio luisteren worden traditionele apparaten zoals de radio/stereo-installatie en de autoradio nog steeds het meest gebruikt. Jongeren luisteren relatief meer online. Eigen muziek en muziekdiensten worden vaak geluisterd via smartphone, computer en radio/stereo-installatie.

Audio Distributie Onderzoek

4.966 respondenten van 13 jaar of ouder vulden voor het Audio Distributie Onderzoek een vragenlijst in over hun audiogebruik, ook hielden ze gedurende een dag op kwartierniveau bij naar welk soort audio, naar welke radiozenders en via welke apparaten en ontvangstwijze ze hebben geluisterd.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.