Lokaal DAB+-experiment in regio Apeldoorn van start

Sinds vandaag zijn RTV Apeldoorn, Loostad Radio, Veluwe Centraal en Kerkradio Apeldoorn te beluisteren via de digitale ether (DAB+). De radiozenders zijn in de regio Apeldoorn te ontvangen via kanaal 10D.

Installatie

Zenderexploitant Broadcast Partners realiseerde hiervoor de faciliteiten en installatie in samenwerking met vergunninghouder en mede-exploitant ACTG uit Apeldoorn. Dit bericht Broadcast Partners in een persbericht vandaag.

Zenders

RTV Apeldoorn, Loostad Radio, Veluwe Centraal en Kerkradio Apeldoorn zenden uit met een vermogen van 150W Erp. De eerste drie radiozenders hebben gekozen voor een bandbreedte van 128kbps en Kerkradio 96kbps. De uitzendingen duren voorlopig tot 1 januari aanstaande.

“Door DAB+ vergroten we het luisterbereik”

Bas Post, bestuurslid Veluwe Centraal: ‘Als zelfstandige, regionale omroep zijn we altijd op zoek naar een nieuwe manier om zoveel mogelijk luisteraars te bereiken. We zijn begonnen als internetstation en een half jaar geleden hebben we een AM-frequentie in gebruik genomen. DAB+ is voor ons van groot belang om onze doelgroep beter te kunnen bedienen én ons luisterbereik te vergroten. Een ruis en kraakvrij signaal en heldere geluidskwaliteit is belangrijk voor het luistergenot. DAB+ gaat ons helpen om te groeien. Vanuit Apeldoorn willen we zoveel mogelijk mensen op de Veluwe bereiken.’

Experimenten

In diverse regio’s in Nederland wordt er momenteel geëxperimenteerd met lokale uitzendingen via de digitale ether. De exploitanten maken hiervoor gebruik van experimenteervergunningen die worden uitgegeven door Agentschap Telecom. Het agentschap heeft eerder aangegeven dat dergelijke experimenten mogelijk zijn tot 1 januari aanstaande.

Sociale media: