Lokale omroep LekwaalMedia stopt uitzendingen

De lokale omroep LekwaalMedia zet na bijna 30 jaar uitzendingen een punt achter haar bestaan. Per 1 oktober zijn de uitzendingen stopgezet.

Lokale omroep

LekwaalMedia is de lokale omroep voor de gemeenten Leerdam, Lingewaal en Zederik. De omroep werd in 1989 opgericht als lokale zender voor Leerdam. Drie jaar later volgde de uitbreiding naar de gemeenten Zederik en Lingewaal.

Na bijna 30 jaar heeft de omroep besloten de uitzendingen te staken. De omroep zond uit met een radiozender, Lekwaal FM, en een televisiezender Lekwaal TV. Inmiddels zijn de uitzendingen gestaakt en zijn de FM-zenders van Lekwaal FM uit de lucht gehaald.

“Genoodzaakt”

Na 28 jaar zijn wij genoodzaakt om per 1 oktober onze uitzendingen te staken. Wij danken alle kijkers en luisteraars“, aldus de lokale omroep. Het is niet duidelijk waarom de lokale omroep besloten heeft de stekker eruit te trekken.

Financiële problemen

Waarschijnlijk zijn financiële problemen bij de lokale omroep de oorzaak van het stoppen van de uitzendingen. De omroep heeft eerder dit jaar een verzoek gedaan bij gemeenten voor extra subsidiegelden. “Het voortbestaan van LekwaalMedia staat op het spel. Als er geen financiële verlichting komt, dan gaat in november van dit jaar de zender definitief op zwart. Dit betekent: weg kabelkrant, weg lokaal nieuws, weg uitzendingen van de gemeenteraadsvergaderingen en weg de uitzending van de zondagse kerkdiensten die echt in een behoefte voorzien van met name ouderen die niet meer in staat zijn naar de kerk te gaan.“, aldus de omroep in een brief aan de gemeente Leerdam.

Herindeling

Overigens is de gemeente Leerdam verwikkeld in een gemeentelijke herindeling. Per 1 januari 2019 gaat de gemeente Leerdam samen met de gemeenten Vianen en Zederik verder in de gemeente Vijfheerenlanden. In Vianen is momenteel de lokale omroep SRC actief.

RTV9

LekwaalMedia is niet de enige lokale omroep die te kampen heeft met financiële problemen. Ook RTV9, de lokale omroep voor de gemeenten Nieuwegein, IJsselstein en Lopik heeft aangegeven de uitzendingen medio oktober te staken.

Meer subsidie nodig

De OLON en NLPO, de overkoepelende organisaties van lokale- en streekomroepen in Nederland, hebben deze maand al een petitie aangeleverd aan enkele leden van de Tweede Kamer om meer financiële middelen vrij te maken voor lokale omroepen.

Sociale media:

https://twitter.com/vinkjos/status/913832494142754816