Lokale omroepen in Wijchen en Bloemendaal stoppen

De lokale omroepen in Wijchen (Wijchense Omroep) en Bloemendaal (Jouw FM) stoppen eind dit jaar met hun uitzendingen. In Wijchen doet de omroep dat vanwege geldgebrek, in Bloemendaal stopt de omroep op haar hoogtepunt.

Geldgebrek nekt Wijchense Omroep

De De Wijchense Omroep heft zichzelf eind dit jaar op. De omroepvereniging kan het hoofd financieel niet boven water houden, nu de gemeente geen extra geld wil geven. “Boos, teleurgesteld en verontwaardigd zijn de leden van de Wijchense Omroep (WO) over het door de financiële omstandigheden gedwongen te nemen besluit, tot opheffen van de Vereniging Wijchense Omroep per 31 december 2015“, aldus de omroep op haar website. De omroep kampt, naar eigen zeggen, onder meer met teruglopende reclame-inkomsten en te hoge energie- en huurkosten.

Jouw FM stopt op haar hoogtepunt

In Bloemendaal stopt de lokale omroep Jouw FM juist op haar hoogtepunt, aldus de omroep in een persbericht. Op zaterdag 12 december zendt de omroep voor het laatste uit. “Jouw FM denkt dat een regionale omroep als bijvoorbeeld RTV NH een steeds grotere en belangrijkere rol zal gaan spelen in de regio”, aldus de woordvoerder van Jouw FM. Ook nieuwe (online) initiatieven weten steeds sneller, goedkoper en ongesubsidieerd op een prima manier lokaal nieuws te verslaan. “Het is in onze ogen een kwestie van tijd voor het fenomeen lokale omroep volledig achterhaald is.”, aldus de omroep in een persbericht.

“Knoop doorgehakt”

“Het afgelopen jaar hebben we met het hele team van Jouw FM op een eerlijke- en realistische manier naar de toekomst gekeken. Met een steeds groter wordende druk op al onze vrijwilligers, zijn we tot de conclusie gekomen dat de top is bereikt. We hebben al onze doelen gehaald. Voor minder doen we het niet. Samen met onze dertig vrijwilligers hebben we daarom de knoop doorgehakt en besloten om vol lef en trots op ons hoogtepunt te stoppen. Niet omdat we moeten; maar omdat we het zelf willen. Wat ons betreft uniek voor een lokale omroep in Nederland”, aldus de woordvoerder van Jouw FM.

Goede bestemming voor overgebleven financiële middelen

Jouw FM stopt niet vanwege geldgebrek: de omroep stort de subsidie over 2015 volledig terug aan de gemeente Bloemendaal. Jouw FM heeft in nauwe samenwerking met de organisatie Free Press Unlimited een passende bestemming gezocht voor de overgebleven financiële middelen. Die bestemming werd een radiostation op bijna 7000 kilometer afstand: Radio Sagarmartha in Nepal. Een community-radiostation met twee miljoen luisteraars dat begin dit jaar door de aardbeving vrijwel alles is kwijtgeraakt. Jouw FM helpt radio Sagarmartha en neemt de bouw van een nieuw studiocomplex voor haar rekening.

Tweets:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.