(C) Mediamagazine

Meer frequentieruimte voor 5G vanaf december beschikbaar

De extra ruimte om overal in Nederland landelijke mobiele communicatie, zoals 5G, aan te bieden, komt vanaf 1 december dit jaar beschikbaar. Het kabinet bereidt daarom een veiling van de frequenties in deze zogenoemde 3,5 Gigahertz band voor. Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) heeft deze week haar besluit gepubliceerd om het zogenoemde Nationaal Frequentieplan (NFP) te wijzigen.

Advies

De wijziging volgt op basis van een eerder extern en onafhankelijk advies van een commissie aan het kabinet over het gebruik van deze frequentieruimte. Een deel van deze Nederlandse frequenties wordt nu nog door een satellietbedrijf voor nood-, spoed- en veiligheidscommunicatie met zeescheepvaart benut. De commissie adviseerde eerder dat het kabinet een verhuizing mogelijk maakt van de specifieke diensten in deze band naar een door de onderneming zelf voorziene locatie in Griekenland.

December

De oorspronkelijk al beoogde frequentieruimte (300 Megahertz) voor landelijke mobiele communicatie in de 3,5 GHz band, zoals 5G, komt na een veiling vanaf 1 december dit jaar beschikbaar. Ook blijft in deze band 2x 50 Megahertz (van de totale 400) beschikbaar voor lokale draadloze toepassingen in bijvoorbeeld bedrijven. Zolang de buitenlandse locatie nog niet operationeel is (streven is per 1 januari 2024), kan het satellietbedrijf nog beschikken over beperkte ruimte (80 Megahertz) om zijn activiteiten voort te kunnen zetten.