Middengolfzendmast Lopik wordt vrijdag ontmanteld

Aanstaande vrijdag wordt de middengolfzendmast in Lopik opgeblazen. Twee Twentse bedrijven gaan de opdracht uitvoeren. Dit bericht RTV Oost op haar website.

Radio Maria

Afgelopen nacht werden de middengolfuitzendingen van Radio Maria via de middengolffrequentie 675 kHz gestaakt via de zendmast nabij IJsseltstein. De middengolfzender en de daarbij behorende zendmast zijn nu niet meer in gebruik. Voor de uitzendingen van FM, DAB+ en Digitenne wordt gebruik gemaakt van de meer dan 300 meter hoger Gebrandytoren in IJsselstein.

Jongensdroom

Aanstaande vrijdag wordt de 196 meter hoge zendmast al ontmanteld. Het bedrijf Haarman&Wiersma uit Westerhaar-Vriezenveensewijk heeft de opdracht gekregen om de zendmast te ontmantelen weet RTV Oost. Voor het neerhalen van de 196 meter hoge mast worden snij-explosieven uit Duitsland gebruikt om de tuien mee door te snijden. “Het is een soort jongensdroom die uitkomt, als Twents bedrijf zijn wij enorm trots dat wij deze opdracht hebben gekregen”, zegt Adrie Wiersma van het bedrijf tegenover RTV Oost.

Haarman&Wiersma neemt ook de demontage van alle middengolf apparatuur voor haar rekening. Met het neerhalen van de zendmast in Lopik komt er na 75 jaar een einde aan de middengolf uitzendingen vanuit Lopik.

Radio Maria onderzoekt mogelijkheden middengolf

Radio Maria zelf onderzoekt nog of de uitzendingen via de middengolf hervat kunnen worden. Via welke locatie de radiozender wil gaan uitzenden is nog niet duidelijk. Radio Maria is momenteel alleen via de digitale ether (DAB+) en Internet te ontvangen. Ook de publieke radiozender NPO Radio 5 staakte afgelopen nacht haar middengolfuitzendingen. De zendmasten waarvan gebruik werd gemaakt door NPO Radio 5 voor de middengolfzender in de Flevopolder en Zuid-Limburg worden de komende jaren nog ingezet voor middengolfuitzendingen van commerciële radiozenders.

Uitgebreide geschiedenis van de zendmast is te vinden via: https://nl.wikipedia.org/wiki/Middengolfzender_Lopik

Reportage RTV Oost:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.