Minister Slob steunt NPO met 19 miljoen euro vanwege corona-kosten

Minister Slob stelt 19 miljoen euro extra ter beschikking aan de landelijke publieke omroep om de kosten te dekken die de NPO dit jaar heeft moeten maken door de uitbraak van corona. Deze bijdrage maakt deel uit van het derde noodpakket van het kabinet.

“Cruciaal”

Minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media): ‘Onafhankelijke, betrouwbare en toegankelijke informatie is cruciaal in deze coronatijd. De publieke omroep heeft hierin een essentiële rol gespeeld. Tegelijk kwam de omroep voor extra kosten te staan. Met deze steun kan de omroep zijn publieke taak blijven uitvoeren.’

Nieuwe programma’s

Tijdens de crisis heeft de publieke omroep nieuwe programma’s gemaakt, zoals Frontberichten en het Ouderenjournaal. Programma’s zijn voortgezet tijdens de zomer, zoals Op1 en Goedemorgen Nederland. Evenementen zoals het Prinsengrachtconcert zijn in aangepaste vorm uitgezonden.

Extra kosten

Ondertussen leidden de corona-maatregelen tot onvermijdelijke extra kosten. Evenementen zijn weggevallen, maar contractuele verplichtingen moesten worden voldaan en vrijgevallen tijdblokken gevuld. Programma’s konden niet worden afgemaakt, waarvoor andere programmering moest worden ontwikkeld. Vanwege de 1,5-meter beperkingen waren aanpassingen nodig in studio’s, draaischema’s en de inzet van mensen. Een deel van de extra kosten vangt de publieke omroep zelf op door onder meer een beroep te doen op zijn reserves.