Nieuwe serie ‘De Mol’ op Vlaamse televisie nog onzeker

Diverse media in Vlaanderen melden dat de plannen van de Vlaamse commerciële televisiezender Vier voor een nieuw seizoen van ‘De Mol’ op losse schroeven staan door een rechtenkwestie. Het is niet duidelijk of de Vlaamse bedenkers van de serie wel toestemming hebben gegeven voor een nieuwe reeks van ‘De Mol’ op Vier. Het programma werd eind de jaren 90 bedacht door Bart De Pauw, Tom Lenaerts, Michiel Devlieger en Michel Vanhove. Gisteren deed televisiezender Vier een oproep voor kandidaten voor een nieuwe serie van ‘De Mol’. De serie is in Nederland bekend onder de naam ‘Wie is de Mol?’ maar komt oorspronkelijk uit België.

Fiat nodig

Volgens de Vlaamse kranten De Morgen en Het Laatste Nieuws heeft Vier een fiat van alle vier de bedenkers nodig om het programma te mogen uitzenden. Van de vier bedenkers, Michiel Devlieger, Bart De Pauw, Tom Lenaerts en Michel Vanhove, werkt enkel Michiel Devlieger nog voor de producent die het programma wil gaan uitzenden op Vier: Woestijnvis. De kranten Het Nieuwsblad en De Standaard melden dat de bedenkers
en Woestijnvis het oneens zijn over wie de uitzendrechten voor Vlaanderen van “De mol” bezit.

Overleg

“Enkele maanden geleden hebben we even met de vier makers van De Mol samengezeten”, vertelde Bart De Pauw in december in een interview met De Standaard. “Ik wilde met Koekentroef (De Pauws productiehuis, red.) graag een vierde seizoen maken, maar we zijn allemaal te versnipperd geraakt en iedereen heeft andere belangen. We konden geen juiste constellatie bedenken om het idee te realiseren”.

Geen commentaar

Geen van de bedenkers wilde gisteren reageren, maar het is duidelijk dat ze niet allemaal op de hoogte waren van deze zet van Vier en Woestijnvis. Drie weken geleden zou er wel nog een voorzichtig gesprek geweest  zijn tussen het productiehuis en de bedenkers. Daarin zou het idee van een nieuw seizoen opgeworpen zijn, maar geen concrete plannen.