Nog geen verbod op verkoop “illegale” mediaboxen

De mediaboxen die het kijken van illegale films en series faciliteren, mogen voorlopig verkocht blijven worden. Dat zegt de Nederlandse rechter deze week in een kort geding dat auteursrechtbeschermer BREIN aanspande.

Verbod verkoop vooralsnog afgewezen

De voorzieningenrechter stelt vast dat in een vergelijkbare zaak van BREIN door de bodemrechter vragen van uitleg zijn gesteld aan het Europees Hof van Justitie over de status van streamen uit illegale bron en wijst daarom een verbod vooralsnog af. Als het Europees Hof bepaalt dat streamen uit illegale bron door gebruikers auteursrechtinbreuk oplevert dan is het “zeer wel” mogelijk dat ook het faciliteren daarvan onrechtmatig is.

BREIN in beroep

BREIN gaat tegen dit vonnis in hoger beroep omdat zij van oordeel is dat dit faciliteren zeer schadelijk is, niet enkel omdat het streamen uit illegale bron faciliteert maar ook omdat het illegale aanbod zelf faciliteert en daarom hoe dan ook onrechtmatig is.

Mediaboxen

De zogenaamde mediaboxen die worden verkocht zijn kleine computers die middels een HDMI-kabel aan de televisie kunnen worden gekoppeld. Op de mediaboxen draait software waar films en series mee kunnen worden bekeken. Hiervoor wordt vaak gebruik gemaakt van de open-source software XBMC/KODI. Het gebruik van deze software is niet illegaal. Wel is het mogelijk deze software uit te breiden met zogenaamde add-ons waarmee films, series en sportwedstrijden kunnen worden gestreamd. De kant-en-klare mediaboxen die verkocht worden zijn al voorzien van deze add-ons.

Gematigd blij

“Ik ben gematigd blij”, vertelt Bernhard Ohler van Moviestreamer tegenover RTL Nieuws. “Brein wil in beroep gaan en dan wordt het weer even afwachten. Maar ik zie de toekomst rooskleurig in.”

 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.