NPO 3, 3FM en FunX maken psychische problemen bespreekbaar

De jongerenzenders van de NPO, NPO 3, 3FM en FunX staan tot en met 16 mei in het teken van de #trueselfie-weken. In deze periode willen de jongerenzenders gezamenlijk psychische problemen uit de taboesfeer trekken.

Onderzoek

7 op de 10 jongeren die zich depressief voelen, stellen dat er een groot taboe op rust om erover te praten. 54% zegt zich te schamen voor psychische klachten. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door het EenVandaag jongerenpanel. 3446 jongeren tussen de 16 en 34 jaar hebben meegedaan aan het onderzoek.

#Trueselfie-weken

Met de #trueselfie-weken trekken de publieke jongerenplatforms NPO 3, NPO 3FM en NPO FunX gezamenlijk psychische problemen uit de taboesfeer. Vanaf maandag 9 april vertellen jongeren op tv, radio en online hun verhaal. Presentatoren en radio-dj’s als Jan Kooijman (KRO-NCRV), Sophie Hilbrand (BNNVARA), Domien Verschuuren (3FM), Sander Hoogendoorn (3FM) en Shay Kreuger (FunX) bundelen hun krachten. Samen maken ze alle vormen van psychische problemen bespreekbaar.

NPO 3

Tot en met 16 mei geven jongeren zich bloot in nieuwe programma’s als de Depressie Kennistest (BNNVARA), CV der Mislukkingen (VPRO), Tweestrijd (EO) en #jesuisdepri (KRO-NCRV). De uitzendingen worden omlijst met Testimonials: korte zelfportretten van jongeren die openhartig hun ervaringen delen. Na afloop van de programma’s gaan jongeren op de website van de televisie in aftertalks op met elkaar in gesprek over deze thematiek. Meer info: NPO3.nl/trueselfie

NPO 3FM

Tot en met 15 april stimuleert 3FM jongeren te praten over psychische issues in de breedste zin van het woord: sociale- en prestatiedruk, eenzaamheid, angsten, burn-out, worstelingen en depressie. Op radio en online delen 3FM-dj’s en andere luisteraars hun eigen ervaringen en maken zo het onderwerp bespreekbaar. Op social media worden luisteraars uitgedaagd hun ware zelf te laten zien, door hun verhaal, foto of video te delen met de hashtag #trueselfie. Meer info: 3FM.nl/trueselfie

NPO FunX

In de radio uitzending van zondag 15 april verschaft CritiX, hét discussieprogramma van FunX, duidelijkheid over het gebruik van antidepressiva, de gevolgen, de voor- en nadelen en de alternatieven. Dit naar aanleiding van de schokkende cijfers over het gebruik zo hoog onder allochtone vrouwen. Meer info: FunX.nl/trueselfie.

Sociale media:

https://twitter.com/_MrWriter/status/981898635343552513