NPO breidt DAB+-netwerk uit met 22 steunzenders

KPN Broadcast Services gaat in opdracht van de NPO (Nederlandse Publieke Omroep) het DAB+-netwerk uitbreiden met 22 steunzenders.

Start gemaakt in Emmen

De website radio-tv-nederland.nl berichtte vorige week al dat er een start is gemaakt met de uitbreiding van het netwerk door de bouw van een steunzender in Emmen. Inmiddels zijn er ook antennes gemaakt van een nieuwe steunzender in Winterswijk. In de komende weken zullen er ook steunzenders worden geplaatst in Eys (Zuid Limburg), Roosendaal en Wieringermeer. Hiermee wordt de gebieden die momenteel nog geen goede DAB+-dekking van het netwerk van de NPO aangepakt.

Meer dan 20 steunzenders

Voor medio volgend jaar moeten er meer dan twintig steunzenders extra in de lucht zijn gebracht voor het landelijke digitale ethernetwerk van de NPO. Geheel Nederland zal dan het netwerk van de publieke omroep op kanaal 12C buitenshuis kunnen ontvangen. Er zijn onder meer steunzenders gepland in onder andere  Delfzijl, Doetinchem, Heerlen, Sittard, Hunsel, Oostburg, Terneuzen, Stadskanaal, Winschoten, Breda, Oss, Groenlo, Den Burg, Westkapelle, Winterswijk en Denekamp. Een compleet overzicht van alle steunzenders van het DAB+-netwerk van de NPO vind je hier.

Fase 3

De extra steunzenders maken onderdeel van de zogenaamde ‘fase 3’-uitbreiding van het digitale ethernetwerk van de publieke omroep. Deze uitbreiding voorziet in extra steunzenders in diverse delen van Nederland waar de DAB+-dekking van de NPO nog niet optimaal is. De NPO zou aanvankelijk starten met deze fase in 2017 maar door het uitschakelen van de middengolfzenders voor NPO Radio 5 is de start van de uitvoering vervroegd.

NPO Radio 5

De publieke radiozender NPO Radio 5 stopt per 1 september haar uitzendingen via de middengolf. NPO Radio 5 is vanaf dan, naast kabel, satelliet, Digitenne en Internet alleen te ontvangen via de digitale ether. Het huidige netwerk van de NPO heeft nog niet in alle delen van Nederland voldoende dekking. Met het naar voren halen van fase 3 wil de NPO voor de delen van de Nederland met onvoldoende dekking binnen afzienbare termijn de ontvangst verbeteren.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.