Nations League, Oranje, Nederland, voetbal

NPO gaat WK voetbal uitzenden in Ultra HD via NPO 1

(UPDATE) Het WK voetbal in Rusland (14 juni – 15 juli) is bij de NPO live op tv te zien in de Ultra HD-uitzendkwaliteit. “Dit betekent een vier keer zo hoge resolutie als HD met meer kleuren en meer contrast, dus meer en betere pixels. Nederland is één van vijftien landen ter wereld waar het WK in Ultra HD wordt uitgezonden.“, aldus de NPO in een persbericht.

Ultra HD

De uitzendnorm Ultra HD (ook wel 4K genoemd) biedt vier keer zoveel beeldpixels (3840 x 2160) als Full HD (1920 x 1080) en kan daarmee in principe meer detail laten zien. In Nederland is nog een beperkt aanbod aan 4K-zenders beschikbaar. Aanbieder KPN biedt een Ultra HD-pakket met een beperkt aantal zenders. Aanbieder SKV uit Veendam is onlangs begonnen met de doorgifte van NASA TV in Ultra HD. Streamingdienst Netflix biedt wel een groot aantal titels in 4K-kwaliteit.

Technische specificaties

Tijdens het WK is er een speciale versie van NPO 1 beschikbaar via deelnemende distributeurs, waar de wedstrijden in Ultra HD worden uitgezonden. Kijkers hebben een geschikte settop box en tv nodig om in “4K” te kunnen kijken via deelnemende distributeurs (satelliet, kabel of IP TV). Naar verwachting zullen in totaal enkele tienduizenden Nederlanders tijdens dit WK hier al gebruik van kunnen maken.

Nieuwste generatie televisie

NPO en NOS willen, nu de techniek voldoende volwassen is geworden qua specificaties en standaarden, als publieke omroep voorop lopen qua innovatie en uitzoeken wat er nodig is om de nieuwste generatie televisie bij de mensen thuis te krijgen. “Wat is er nodig om het uit te zenden? Wat is er nodig om het te produceren? De wedstrijden van het WK zijn bij uitstek geschikt voor een haarscherp beeld. Het betreft nu nog een experiment, maar Ultra HD is sterk in opkomst. Meer dan de helft van alle televisies die worden verkocht is met Ultra HD.“, aldus de omroepen in een persbericht.

Samenwerking

Uniek aan dit experiment is de samenwerking tussen alle partners: van NPO en NOS, via EBU en VRT, RedBee Media, Ateme, distributeurs en schermleveranciers. Hieraan zijn sinds het najaar van 2017 maanden van intensieve voorbereiding voorafgegaan.

Distributeurs

Het is nog niet duidelijk welke distributeurs de uitzendingen van de speciale Ultra HD-versie van de NPO gaan doorgeven. “We zijn nog met een aantal distributeurs in gesprek. En we willen de deelnemende distributeurs in de gelegenheid stellen dat deze week zelf aan te kondigen. Dit ook zodat zij hun eindgebruikersinformatie en helpdesk op orde kunnen brengen voor de vragen die mogelijk komen gaan.“, aldus een woordvoerder tegenover deze website.