Omrop Fryslân wil in gesprek met KPN over stoppen landelijke doorgifte

Omrop Fryslân is teleurgesteld over het feit dat de regionale omroep haar landelijke doorgifte verliest bij KPN en wil in gesprek met aanbieder.Vanaf juli verliezen de regionale omroepen hun landelijke bereik via KPN Interactieve Televisie. Vanaf juli zien de abonnees van KPN, Telfort en Xs4all alleen nog de regionale omroep uit hun eigen provincie en de regionale omroepen van aangrenzende provincies.

Teleurgesteld

De regionale omroep van de provincie Friesland, Omrop Fryslân, is teleurgesteld over deze wijziging en wil in gesprek met de aanbieder. De omroep heeft al veel reacties gehad van kijkers uit het land die het vervelend vinden dat de regionale omroep vanaf juli niet meer landelijk te zien is.

“Streepje voor”

Volgens directeur Jan Koster van de regionale omroep uit Friesland heeft Omrop Fryslân een streepje. Dit heeft volgens de directeur te maken met de Friese taal en zijn Friezen buiten Fryslân meer betrokken bij de Omrop dan inwoners van andere provincies die nu
elders wonen.

In gesprek

Koster wil zo snel mogelijk in gesprek met KPN over de wijzigingen in het bereik van Omrop Fryslân bij de aanbieder. Daarnaast wil Koster ook contact opnemen met het ministerie van OCW over de plannen van KPN en ook de provincie Fryslân zal worden ingelicht. KPN voldoet overigens met deze wijzigingen wel aan de eisen uit Mediawet rond doorgifte van de regionale omroep.

“Jammer”

Stichting ROOS heeft eerder tegenover deze website het jammer te vinden dat de landelijke doorgifte van de regionale omroepen bij KPN wordt stopgezet. “Enerzijds jammer, anderzijds scheelt dit ons kosten voor rechten en weten we dat het kijkgedrag naar regionale omroepen buiten hun verzorgingsgebied en aangrenzende provincies (want dat is wat de must-carry betekent) minimaal is.”,aldus Gerard Schuiteman, directeur van Stichting ROOS eerder tegenover deze website.

“Verbaasd”

Jan Koster van Omrop Fryslân is verbaasd over deze uitspraak en zegt dat de kosten niet opwegen tegen het nut van een landelijke dekking van regionale zenders.