Opvolger LG Stylus 2 krijgt geen DAB+-ondersteuning

De LG Stylus 2 is de eerste mobiele telefoon die ook het DAB+-signaal kan ontvangen. Bij de opvolger van dit toestel ontbreekt deze ondersteuning echter weer. De LG Stylus 3 volgt dit jaar de LG Stylus 2, die vorig jaar uitkwam, weer op. LG, de fabrikant van het toestel heeft inmiddels tegenover deze website bevestigd dat deze opvolger geen DAB+-signalen meer kan ontvangen.

Enige toestel

De LG Stylus 2, die vorig jaar maart werd geïntroduceerd, is het eerste toestel en voorlopige nog enige toestel, dat digitale radiosignalen via de ether (DAB+) kan ontvangen. Hiervoor introduceerde de telefoonfabrikant een speciale DAB+-versie van de LG Stylus. Er is vorig jaar zelfs een speciale app geïntroduceerd voor dit toestel in Nederland die automatisch overschakelt tussen het signaal via de digitale ether van de radiozenders of het Internet/wifi-signaal.

Fabrikanten

De verwachting was dat meer fabrikanten zouden starten met het bieden van DAB+-ontvangstfunctionaliteit op hun toestellen maar voorlopig is de LG Stylus 2 DAB+ het enige toestel dat hiervoor ondersteuning biedt. Het ziet er naar uit dat het bij dit toestel blijft want LG heeft aangekondigd dat de opvolger van de LG Stylus 2, de LG Stylus 3 geen DAB+-ondersteuning meer krijgt. Er komt volgens de fabrikant ook geen aparte versie van dit toestel met ondersteuning voor digitale ether signalen.

Apple

Grote fabrikanten als Samsung en Apple hebben voorlopig geen plannen om de ontvangst van DAB+-signalen via hun toestellen mogelijk te maken. Samsung levert op haar toestellen vaak alleen een app om (analoge) FM-signalen te ontvangen en Apple biedt überhaupt geen radiofunctie via haar toestellen.

Apple geeft aan dat de radiozenders kunnen worden beluisterd via het 3G/4G of Wifi-Signaal. Het nadeel is dat het luisteren van radio via 3G of 4G ten koste gaat van de databundel. Bij de ontvangst van radiozenders via FM of DAB+ is dit niet het geval.

Data

Met de komst van steeds meer mobiele data-abonnementen waarbij er geen datalimiet meer bestaat wordt het beluisteren van radio via 4G-signalen steeds aantrekkelijker. T-Mobile heeft enige tijd geleden haar Unlimited abonnement geïntroduceerd voor ongeveer 35 euro en Tele 2 biedt een data-abonnement zonder limiet voor ongeveer 25 euro. Daarnaast is het vanaf medio juni mogelijk deze databundel in geheel Europa te gebruiken zonder zogenaamde roamingkosten.