Opvolger NPO Radio 6 krijgt ’s avonds gepresenteerde programma’s

Het themakanaal NPO Soul & Jazz wordt per 1 januari 2016 de opvolger van NPO Radio 6 Soul and Jazz. Tussen 19.00 uur en 23.00 uur worden de programma’s op deze zender live gepresenteerd. Overdag is er non-stop soul- en jazzmuziek te horen. Dit bericht de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) vandaag in een persbericht.

Verspreiding ongewijzigd

NPO Soul & Jazz zal te ontvangen zijn via Internet en DAB+. Daarnaast zal volgens een woordvoerder van NPO tegenover deze website de nieuwe themazender net als NPO Radio 6 ook te ontvangen blijven via de (analoge en digitale) kabel, diverse digitale aanbieders, satelliet en Digitenne.

NPO Radio 2

Daarnaast zal NPO Radio 2 vanaf januari iedere zaterdagavond een soulnight uitzenden. De zender zal in de zomer van 2016 uitgebreid verslag doen van het North Sea Jazz Festival. De invulling van de programma’s (en presentatoren) vindt in nauwe samenwerking met de omroepen plaats.

Soul & Jazz

Vooruitlopend op besluitvorming over de beëindiging van NPO Radio 6 door de staatssecretaris van OCW heeft de NPO de afgelopen periode gekeken op welke manier het genre Soul & Jazz het best mogelijk kan worden geprogrammeerd. Dat gebeurt enerzijds via de nieuwe digitale themazender NPO Soul & Jazz en anderzijds op de hoofdzender NPO Radio 2.

‘We zijn in overleg met de omroepen over de invulling van de live gepresenteerde avondprogramma’s. Wie welk programma gaat presenteren wordt op een later moment bekend gemaakt’, zegt NPO Radio 2 zendermanager Jurre Bosman in het persbericht. “Vast staat dat er veel aandacht zal zijn voor de levendige Nederlandse soul- en jazzscene en voor livemuziek op de Nederlandse podia. We putten uit de rijke omroeparchieven, zodat we dagelijks bijzondere live-opnamen kunnen laten horen van het North Sea Jazz Festival en andere concerten en festivals. Ook worden volgend jaar de NPO Soul & Jazz awards weer uitgereikt.”, aldus Bosman.

NPO Radio 6 uit de lucht

In maart werd door de NPO bekend gemaakt dat NPO Radio 6 uit de lucht zal worden gehaald. Het besluit was onderdeel van de toekomststrategie waarbij “mede onder invloed van de bezuinigingen en toegenomen concurrentie in het aanbod nog scherper gekeken moet worden wordt naar doelmatigheid van de aanbodkanalen.”, aldus de NPO destijds. De Raad voor Cultuur had onlangs grote vraagtekens bij het opheffen van de soul en jazz-zender.

Pleidooi voor behoud

Meer dan dertig cultuurorganisaties pleiten vandaag in gezamenlijke brief aan staatssecretaris Sander Dekker (Media) voor het behoud van Radio 6. Volgens de organisaties betekent het opheffen van Radio 6 dat jazz, soul, wereldmuziek en aanverwante muziekstijlen na 1 januari amper meer te horen zijn bij de publieke omroep. De brief is ondertekend door alle conservatoria, de Nederlandse pop- en jazzpodia en festivals en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.