Politie Haaglanden neemt illegale mediaspelers in beslag

De Politie Haaglanden heeft afgelopen vrijdag in een winkel in Den Haag 245 illegale mediaspelers in beslag genomen. Dit bericht Stichting BREIN op haar website.

Voorgeprogrammeerd

Volgens BREIN waren de mediaspelers voorgeprogrammeerd met software, ‘add-ons’, die naar ongeautoriseerde ‘content’ linken zoals films en series uit de bioscoop en van abonnementsdiensten.

Ging door met verkoop.

De winkelier had op sommatie van BREIN zijn online handel gestaakt maar ging in zijn winkel wel door met de verkoop. “Opzettelijke inbreuk op auteursrecht is strafbaar als misdrijf.”, aldus BREIN.

“Deze handelaar is door ons gesommeerd en ging na zijn toezegging te stoppen toch gewoon door. Daarom hebben wij aangifte gedaan”, zegt Tim Kuik, directeur van BREIN.

Arrest

Eerder dit jaar besliste het Europees Hof in het Filmspeler arrest dat de verkoop van mediaspelers met software die toegang geeft tot content die ongeautoriseerd op het internet staat inbreuk maakt op het auteursrecht. Het opzettelijk inbreuk maken is strafbaar als misdrijf en beroeps- of bedrijfsmatig inbreuk maken is een zogenoemd ‘vier jaren feit’ waar naast gevangenisstraf ook een hoge boete op staat.

Schikkingen

Na het arrest heeft BREIN aanbieders gesommeerd hun inbreukmakende handel te staken en gewaarschuwd dat zij hoge vorderingen zal instellen tegen volhardende verkopers. Er zijn inmiddels schikkingen getroffen die oplopen tot 10.000 euro en meer. Ook heeft BREIN gewaarschuwd dat opzettelijke inbreuk een strafbaar feit is. Enkele honderden aanbieders zijn inmiddels gestopt.

Software

Niet alleen tegen de handelaren van de kastjes zelf maar ook tegen de ontwikkelaars van de software die geschreven wordt voor de filmspelers wordt door BREIN opgetreden.