Publieke radiozenders met hogere bitrates op DAB+

De radiozenders van de publieke omroep (NPO) zenden sinds vandaag uit in een hogere bitrate via het digitale ethernetwerk van de publieke omroep op DAB+..

Bitrate

De NPO voerde al enige tijd testen uit via haar kanaal NPO Test op DAB+ in een uitzendkwaliteit van 96 kbps. De NPO zond voorheen uit met een bitrate van 64 kbps via DAB+. Sinds vandaag zijn de bitrates voor de meeste radiozenders van de publieke omroep verhoogd naar 96 kbps. NPO Radio 1 en NPO Radio 4 zenden zelfs uit met een bitrate van 128 kbps. Bij NPO Radio 1 wordt er in het signaal van 128kbps wel een slideshow met visuele informatie meegezonden. Met een hogere bitrate kan er een betere audiokwaliteit worden verkregen.

Via het DAB+-netwerk van de NPO op DAB+ zijn naast NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 4, NPO Radio 5, NPO Radio 6 Soul and Jazz en FunX ook de themazenders Radio 1 Extra, Top 2000 en 3FM Alternative te beluisteren. Begin volgend jaar zal het zenderaanbod van de NPO via DAB+ worden aangepast. NPO Top 2000 en NPO Radio 1 Extra verdwijnen maar de verwachting is dat NPO Sterren.nl en KX Radio worden toegevoegd.

Week van de digitale radio

Publieke- en commerciële radiozenders besteden deze week extra aandacht aan digitale radio via de ether middels ‘De week van de digitale radio’. Tijdens deze week worden er middels prijsvragen op veel radiozenders digitale radio’s weggegeven. Dit keer doen ook de publieke regionale omroepen mee aan ‘De week van de digitale radio’. De regionale radiozenders zijn sinds enige tijd ook te ontvangen via DAB+.

Eén reactie

  1. NPO Radio 1 Extra verdwijnt niet, maar zal van naam veranderen in NPO radio Nieuws en Evenementen. Maar blijft buiten de evenementen om het laatste nieuwsblokje herhalen. Wat verdwijnt is Top2000 en het Test kanaal, en die worden minimaal opgevolgd door KX en Sterren.nl

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.