Radio Groeistad start uitzendingen via de middengolf

De voorheen vrije radiozender Radio Groeistad uit Zoetermeer heeft haar comeback gemaakt via de middengolf. De radiozender zendt sinds oudejaarsdag uit via de middengolffrequentie 747 kHz vanuit Wassenaar. De radiozender maakt voor haar uitzendingen gebruik van een zogenaamde kleinvermogen middengolfvergunning.

Geschiedenis

Radio Groeistad was in het verleden actief als vrije radiozender in de omgeving van Zoetermeer. De radiozender werd in 1981 opgericht. De radiozender zond tot en met 1987 illegaal uit via de ether en stond bekend om zijn hoogvermogenzenders die stonden opgesteld vanaf hoge locaties in Zoetermeer. Via de FM-frequentie 98,5 MHz was de radiozender in een groot deel van West Nederland te horen. In totaal is de radiozender tachtig keer uit de lucht gehaald.

Internet

Nadien is nog geprobeerd om de radiozender als lokale omroep voor Zoetermeer in de lucht te brengen maar die plannen zijn nooit echt van de grond gekomen. Sinds enige tijd zendt de radiozender weer uit via Internet.

Middengolf

Sinds zaterdag is de radiozender weer te ontvangen in de ether. Vanuit een zendlocatie in Wassenaar zijn de uitzendingen te horen op 747 kHz in de regio rond Den Haag, Zoetermeer en Leiden. Bart Serlie, initiatiefnemer van de middengolfzender, geeft aan dat er nog wordt uitgezonden met een tijdelijke antenne-opstelling. De komende periode zal geprobeerd worden om het signaal verder te verbeteren.

Programmering

Radio Groeistad brengt via Internet een mix van muziek uit de jaren 70 en 80 waarbij ook commercials van destijds worden uitgezonden. Verschillende DJ’s van Radio Groeistad uit de jaren 80 presenteren er programma’s. De uitzendingen van Radio Groeistad zijn te beluisteren via de website van de radiozender en sinds zaterdag dus ook via de middengolf.

Speciale programma’s

Bart Serlie geeft aan dat er de komende periode naast het geluid van Radio Groeistad ook speciale programma’s op de middengolf te horen zullen zijn. Vandaag, zondag 1 januari, is er vanaf 12.00 uur een speciaal programma te horen rond de geschiedenis van Radio Groeistad. Dit programma is exclusief te horen via de middengolffrequentie 747 kHz.

3 reacties

 1. goede ontvangst in Amsterdam, Wellbrook antenne (momenteel binnen opstelling) ontvanger icom 8600

 2. Hoi! Ik luister in Alphen aan den Rijn met twee keer 10 meter draadantenne op 40m hoog flatgebouw. Misschien wat gunstiger dan de gemiddelde luisteraar, maar zeker de laatste week is het signaal en de modulatiediepte goed. Ontvanger een Kenwood TS2000 of een TRIO JR-60 (1963) op beide prima. Ga zo door!

 3. Beste mensen van Groeistad,

  Ik woon in Rijswijk, maar zoals jullie wel weten is de hele MG-band verpest door allerhande storingen.
  Heel ver weg hoor ik iets van jullie, maar de storingen overheersen, dus luister ik niet.
  Ik kan me niet voorstellen dat er veel luisteraars zullen zijn.
  Erg jammer!

  Groet, Nico Verbeek

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.