“Met nieuwe programmering voldoet RADIONL aan eisen regiogerichtheid”

De regionale commerciële radiozender RADIONL zegt te voldoen aan de eisen voor de regiogerichtheid van de overheid. Sinds 1 september voert het Agentschap Telecom in opdracht van de overheid strengere controle uit op het naleven van de eisen rond regiogerichtheid.

Regiogerichtheid

Niet-landelijke commerciële radiozenders zijn verplicht hun programma’s voor een deel van de zendtijd te richten op de regio, de zogenoemde regiogerichtheid. Bij de verdelingen van de vergunningen in 2003 en 2008 hebben de vergunninghouders (zelf) geboden voor een percentage regiogerichte programmering. De vergunningen zijn mede verkregen op grond van hun programmatische bod. Regiogerichtheid is een inhoudelijk criterium waarbij het gaat om programma’s met informatie, cultuur en educatie uit de regio (het FM-bereik).

Handhaven

Het Agentschap Telecom is per 1 september de eisen voor de regiogerichtheid strenger gaan handhaven na meerdere gerechtelijke uitspraken. Stations die niet aan de regels voldoen lopen kans op een last onder dwangsom. In de eerste weken van september waren er nog weinig grote veranderingen waar te nemen bij de diverse radiozenders.

RADIONL

De regionale commerciële radiozender RADIONL biedt sinds kort een aangepaste programmering om aan de eisen te voldoen. Sinds kort is het programma ‘Rondje van de regio’ gestart. Dit programma is elke dag tussen 15.00 – 19.00 uur te horen met daarin aandacht voor lokale artiesten. Hierbij wordt per regio een andere muziekkeuze uitgezonden waarbij lokale artiesten uit de regio aanbod komen. Nico Silvius, directeur van RADIONL, geeft aan dat er nu negen RADIONL-edities actief zijn.

Regiotool

Volgens Silvius wordt “alles gecontroleerd door de eigen bedachte en gemaakte ‘Regiotool’ die bijhoud wat we uitzenden en wat mee telt voor de eisen voor regiogerichtheid waarbij vooraf en achteraf afstemming en controle plaatsvindt.”. Er is volgens Silvius de laatste maanden “bijna dag en nacht doorgewerkt door
de afdeling techniek, softwareontwikkelingen en muzieksamenstellers”. Volgens Silvius is er echter nog werk aan de winkel, zo moet de playlist per regio nog verder worden uitgebouwd. Aangezien veel hardware uit de Verenigde Staten moest komen is het de radiozender niet gelukt om de aanpassingen per 1 september in de lucht te krijgen.

Cuijk

De radiozender heeft wel besloten om de FM-steunzender in Cuijk uit de lucht te halen. Vanwege de eisen voor de regiogerichtheid en het beperkte FM-bereik van dit kavel viel volgens de radiozender dit frequentiepakket niet langer te exploiteren. De radiozender blijft in de regio Cuijk wel te horen via de digitale radio via de ether (DAB+), kabel en Internet.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.