RADIONL schakelt FM-steunzender in Cuijk uit

De regionale commerciële radiozender RADIONL heeft haar steunzender in Cuijk op 95,3 MHz uitgeschakeld. Door de strengere regiogerichtheidseisen zegt de radiozender het kavel in Cuijk niet meer te kunnen exploiteren.

Vergunning loopt af

De vergunning voor deze frequentie (kavel B31) in Cuijk liep sowieso op 1 september 2017 af als gevolg van een uitspraak van College van Beroep voor het bedrijfsleven. Momenteel loopt er een veilingprocedure voor dit kavel maar zond RADIONL tot op heden nog wel uit via de frequentie. De radiozender blijft in de regio Cuijk wel te beluisteren via de digitale kabel, DAB+ en Internet.

“Radio maken wordt onmogelijk gemaakt”

Nico Silvius, directeur van RADIONL over het stopzetten van de uitzendingen van de radiozender via de steunzender in Cuijk: “Reden van het uitzetten is doordat overheid eenzijdig zonder uitspraak van de rechter verzoekplaten niet meer toestaat als regio programma. En de overheid van mening is dat alleen luisteraars die niet geboren zijn in Cuijk niet meer tot de luisteraars behoren en daardoor is radio maken onmogelijk. De overheid doet daarmee aan discriminatie en tast daarmee de vrijheid van pers aan waar radio natuurlijk ook onder valt”

“Postzegel-omroep”

Silvius vervolgt: “De overheid heeft eenzijdig de uitleg van de rechtbank in Rotterdam waar het gebied waar de luisteraar zich bevind heeft verkleind naar het zogenaamde groene ontvangst gebied en daardoor ontstaat er een postzegel omroep. De Rechtbank heeft zich totaal anders uitgesproken maar doordat de overheid er zo volhardend instaat is de zender uitzetten de enige mogelijkheid.

Juridische procedures

De radiozender probeert middels een aantal juridische procedures de komende maanden de overheid “op haar fouten zal te wijzen en de radiozender  zal een schadevergoeding gaan eisen”, aldus Silvius. De radiozender heeft volgens Silvius de afgelopen drie weken tweemaal aan de overheid gevraagd of men zeker weet of ze de regiogerichtheidseisen zo blijft toepassen “maar geeft aan dat ze het zo wil uitvoeren.”

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.