Radioportal Nederland.FM wint rechtszaak van SENA

De rechtbank in Den Haag heeft de website Nederland.FM gelijk gegeven in een zaak tegen muziekrechtenorganisatie SENA.

Radio luisteren

Via de website is het mogelijk naar streams van radiozenders te luisteren via computer, tablet of smartphone. SENA regelt de inning van auteursrechten namens de uitvoerende artiest en producent (de makers van de muziek), de zogenaamde naburige rechten. SENA probeerde ook de website Nederland.FM aan te spreken op het betalen van muziekrechten.

Geen licentie nodig

De website zegt echter geen licentie nodig te hebben omdat zij alleen bestaande streams, die al een licentie hebben, doorgeeft via haar website. Volgens het Europese Hof is “(hyper)linken naar en ook embedden van bestaande content op internet er geen sprake is van een (nieuwe) openbaarmaking, daar er geen sprake is van een nieuw publiek.”

Het plaatsen van links, hyperlinks of embedded links, op websites naar die radiostreams leidt weliswaar tot meer luisteraars, maar dit wordt door het Europese Hof gezien als promotie en niet als een (nieuwe) openbaarmaking.

Uitspraak

Ondanks de uitspraak van het Europese Hof komt SENA in 2015 toch weer met een bodemprocedure tegen de website. De SENA eist dat de website alsnog een licentie afneemt bij de organisatie.

De rechtbank in Den Haag concludeert nu dat de uitspraak van het Europese Hof ook geldt voor Nederland.FM. “Volgens de rechtbank bereikt Nederland.FM echter geen nieuw publiek (luisteraars) met haar embedded hyperlinks die niet waren voorzien in de licenties die SENA al met de radiostations heeft. Dit heeft tot gevolg dat de vorderingen van SENA volledig zijn afgewezen.”, aldus de website in een persbericht.

“SENA zou blij moeten zijn”

Jim Souren, eigenaar van de website, is blij met de uitspraak. Hij vindt juist dat de SENA blij zou moeten zijn met een site als Nederland.FM. “Meer luisteraars betekent echter voor het radiostation meer inkomsten doordat meer mensen de reclames in de radiostream horen. Omdat de radiostations verplicht zijn een percentage van hun omzet af te dragen aan Sena, leiden deze hogere inkomsten tot hogere afdracht aan de Sena. Sena verdient dus ook door het succes van Nederland.FM en zou dus juist blij moeten zijn met het bestaan van radioportals als Nederland.FM”.