Vlaanderen: Radiozenders VRT stappen in november over op DAB+

De radiozenders van de Vlaamse openbare omroep VRT schakelen vanaf november over van de DAB naar de DAB+-standaard. Dit heeft de VRT deze week bekend gemaakt.

Vernieuwde standaard

In Nederland wordt al een aantal jaar uitgezonden in de DAB+-standaard. Deze standaard is de opvolger van DAB dat in de jaren tachtig al is ontwikkeld. De nieuwe standaard biedt een betere geluidskwaliteit en gaat efficiënter om met de digitale ruimte in de ether. Hierdoor kunnen via één frequentie meer radiozenders in een betere kwaliteit worden uitgezonden. Daarnaast biedt de vernieuwde standaard ook mogelijkheden met betrekking tot het doorsturen van bijvoorbeeld logo’s naar de radio’s.

Uitzendingen

De Vlaamse openbare omroep is al een aantal jaar aan het experimenteren met uitzendingen via DAB+ maar het reguliere aanbod van via de digitale ether wordt nog aangeboden in DAB. Daar komt vanaf november verandering in. Dan schakelt de VRT over van DAB naar DAB+.

Het is nog niet duidelijk of de uitzendingen via de oudere DAB-standaard geheel gestaakt worden zoals in Nederland is gebeurd. Bezitters van een radio die niet geschikt is voor DAB+ zijn wellicht vanaf november ook onbruikbaar in Vlaanderen.

Norkring

De commerciële zenderexploitant Norkring is al een aantal jaar actief in Vlaanderen en Brussel met een commercieel aanbod van radiozenders in de  digitale ether . Aan dit aanbod worden vanaf september de landelijke commerciële radiozenders Qmusic en Joe toegevoegd.

Nostalgie

Nostalgie, de derde commerciële radiozender die in heel Vlaanderen is te horen, wil pas in 2018 gaan beginnen met uitzendingen via de digitale ether. Dan wordt het voor commerciële radiozenders in Vlaanderen verplicht om naast de analoge FM ook via de digitale ether uit te gaan zenden.