Qmusic en Joe binnenkort via DAB+ in Vlaanderen en Brussel

De Vlaamse commerciële radiozenders Qmusic en Joe zijn vanaf september ook te horen via DAB+ in Vlaanderen en Brussel. Hiervoor hebben de radiozenders van het bedrijf Medialaan een overeenkomst gesloten met zenderexploitant Norkring. Dit bericht de zenderexploitant in een persbericht.

Digitaal

Zenderexploitant is al enige tijd actief in Vlaanderen Brussel met een digitaal ethernetwerk op kanaal 11A. Hierop zijn momenteel voornamelijk regionale commerciële radiozenders te horen. Nu worden ook twee ‘landelijke’ radiozenders toegevoegd.

Meer steunzenders

De zenderexploitant heeft nu steunzenders voor haar digitale netwerk in Brussel, Egem, Genk, Schoten en Sint-Pieters-Leeuw. De komende periode wordt dit netwerk verder uitgebouwd: Norkring gaat op 1 april 2018 het netwerk uitbreiden naar tien steunzenders en op 1 september 2018 naar twintig steunzenders.

Verlengd

Onlangs zijn de commerciële radiovergunningen in Vlaanderen verlengd tot eind 2021 waarbij ook de verplichting is ingesteld voor de radiozenders om vanaf september 2018 via de digitale ether te gaan uitzenden.

Aanbod

Momenteel zijn via het digitale ethernetwerk van Norkring de radiozenders BBC World Service, ​Club FM, Family Radio, Radio FG, Radio Maria, Radio Stad, TOP Radio, VBRO Radio, VBRO Evergreen en Zen FM te horen.

VRT

Daarnaast is in Vlaanderen de VRT actief met een digitaal ethernetwerk. De openbare omroep VRT zendt echter nog uit in de oudere DAB-norm maar heeft wel plannen om over te stappen op DAB+.

Afbeelding

Dekking DAB+-netwerk Norkring vanaf 1 september 2018: