RTV Rijnmond gestopt met aanbieden van teletekst

De regionale omroep RTV Rijnmond is sinds kort gestopt met het aanbieden van de dienst teletekst via haar televisiezender.

Kosten te hoog

De regionale omroep voor de regio Zuid-Holland Zuid geeft aan dat de kosten voor het aanbieden van de dienst niet meer in verhouding staat tot het aantal mensen dat nog gebruik maakt van teletekst. “Het gebruik van teletekst is door het internet sterk verminderd. Ondertussen  is het proces wel arbeidsintensief en is onderhoud prijzig vanwege speciale apparatuur die ervoor nodig is.“, aldus de omroep.

Alternatieven

Het nieuws van de regionale omroep blijft beschikbaar via Radio Rijnmond, TV Rijnmond,Rijnmond.nl en in de app, aldus de omroep. Het is niet de eerste regionale omroep die het aanbieden van teletekst staakt. Eerder al stopten de regionale omroepen RTV NH, TV Noord en Omroep Flevoland met het aanbieden van teletekst.

RTV Utrecht

RTV Utrecht heeft onlangs nog geïnvesteerd in nieuwe apparatuur voor het aanbieden van de dienst. De dienst was in de periode van eind juni tot eind september dit jaar niet beschikbaar wegens defecte apparatuur. Volgens deze regionale omroep is teletekst nog steeds een onmisbaar medium.

Commerciële omroepen al gestopt

Commerciële omroepen zoals de zenders van RTL en Talpa waren al eerder gestopt met het aanbieden van teletekst. In juni besloot ook FOX Sports te stoppen met de dienst.

NOS

De NOS heeft geen plannen om de dienst af te bouwen. Uit eerder onderzoek bleek dat Teletekst in Nederland nog steeds populair blijft. Exacte kijkcijfers zijn voor de dienst in Nederland niet bekend, maar op basis van eigen onderzoek in 2017 schat de NOS in dat er dagelijks nog 3,7 miljoen Nederlanders op kijken. Driekwart van de volwassen Nederlanders gebruikt de dienst wel eens.