Sky Radio en Wild FM Hitradio breiden FM-bereik uit

De commerciële radiozenders Sky Radio en Wild FM Hitradio hebben hun bereik via de FM deze week uitgebreid. Volgens de website radio-tv-nederland.nl hebben beide radiozenders nieuwe steunzenders voor de FM in gebruik genomen.

FM

De ontvangst via analoge FM blijft voor radiozenders de belangrijkste manier om beluisterd te worden. Ondanks dat er plannen zijn om de FM-uitzendingen uit te faseren en te vervangen door digitale uitzendingen via DAB+ blijven radiozenders investeren in de analoge uitzendingen via de FM. Overigens heeft de overheid in Nederland nog geen concrete afschakeldatum voor de FM genoemd. Daarnaast hebben de radiozenders een verplichting om aangevraagde frequenties ook in gebruik te nemen.

Sky Radio

Sky Radio heeft een steunzender in het Noord-Brabantse Boxtel in gebruik genomen op 101.8 MHz. De steunzender heeft een vermogen van 2 kiloWatt en moet zorgen voor een beter bereik in de regio rond Boxtel.

Wild FM Hitradio

De regionale commerciële radiozender Wild FM Hitradio heeft een steunzender in Almere in gebruik genomen op 97.4 MHz met een vermogen van 1.23 kiloWatt. Deze steunzender vervangt de steunzender in Purmerend die al enige tijd geleden door de radiozender uit de lucht is gehaald.

Gedragslijn

De optimalisaties van de FM-netwerken van deze radiozenders maakt onderdeel uit van de zogenaamde ‘Gedragslijn netverbetering’ van het Agentschap Telecom. Hiermee konden radiozenders verzoeken indienen om hun dekking via de FM te verbeteren in de randgebieden van de ontvangst.

Vervolg?

Het is al sinds 1 september 2015 niet meer mogelijk om nieuwe voorstellen in te dienen. Toch zouden veel commerciële radiozenders zien dat de gedragslijn een vervolg krijgt. Volgens de landelijke commerciële radiozenders is een betere FM-dekking ook een impuls voor digitale radio.

Ook in 2018 hebben diverse radiozenders steunzenders voor hun FM-netwerk in gebruik genomen.