SterrenNL kan voorlopig blijven uitzenden op DAB+

De publieke radiozender NPO SterrenNL kan voorlopig blijven uitzenden via de digitale ether (DAB+). Dit heeft het Commissariaat voor de Media (CvdM) besloten.

Rechtbank

Het commissariaat moest opnieuw gaan oordelen of het geoorloofd was dat het digitale themakanaal wel mocht worden doorgegeven via de digitale ether. De rechtbank Midden-Nederland constateerde een gebrek in de eerdere beslissing op bezwaar en gaf het Commissariaat voor de Media de mogelijkheid dit te herstellen. Commerciële radiozender 100%NL had eerder geklaagd over de gang van zaken rond het in de ether brengen van Sterren NL.

Nieuwe beslissing

Het Commissariaat voor de Media heeft nu een nieuwe beslissing op bezwaar genomen naar aanleiding van een tussenuitspraak van de rechtbank in de beroepsprocedure van RadioCorp over SterrenNL.In de nieuwe beslissing wordt het handhavingsverzoek van RadioCorp, eigenaar van 100% NL ook afgewezen.

Geen schaarste

Het Commissariaat stelt zich op het standpunt dat de verspreiding van SterrenNL via DAB+ niet is aan te merken als het verspreiden van een bestaand aanbodkanaal via een netwerk met distributieschaarste Dat betekent dat de NPO voor de verspreiding van SterrenNL via DAB+ geen instemming van minister behoeft en dat geen sprake is van een overtreding van de Mediawet 2008.

Uitzendingen

De digitale themazender is al sinds januari 2016 te horen via de digitale ether. Daarnaast is de radiozender wereldwijd te horen via Internet.

De gehele uitspraak vind je hier.