Technische problemen treffen middengolfzender Radio Bloemendaal

Het is niet zeker of Radio Bloemendaal aanstaande zondag kan uitzenden via de middengolf. De radiozender kampt met technische problemen die veroorzaakt worden door het droge weer.

“Niet aan de praat”

Vorige week is de zender van de kerkomroep uit Bloemendaal uitgevallen. “Het is onze technici niet gelukt de zender weer aan de praat te krijgen, ondanks hun inspanningen
met dit warme weer. De droogte is waarschijnlijk ook de oorzaak van de storing.“, aldus de omroep.

Droogte

Naast een draad tussen de masten ligt er onder de grond een groot metalen gaasnet dat deel uitmaakt van de gehele installatie. Door de droogte is de capaciteit van het net te klein om een goede tegencapacitiet te bieden aan de antennedraad. De zender kan daarom zijn vermogen niet kwijt en stopt ermee. “We hopen, net als velen met ons, op een goede regenbui. Dan gaan we het direct weer proberen.”, aldus een medewerker via de website van de omroep.

Stormschade

Eerder dit jaar had de radiozender ook te kampen met technische problemen door het weer. In januari brak één van de masten af tijdens een zware storm.

Definitief einde in oktober

De verwachting is dat de kerkomroep uit Bloemendaal vanaf oktober aanstaande definitief stopt met haar uitzendingen via de middengolf. “Door het verdwijnen van onze zendmasten begin 2019 zien wij geen kans meer om nog verder te gaan als AM zender. Helaas komt er dus een einde aan onze etheractiviteiten na een hele lange periode. De eerste uitzending was juni 1924“, aldus een woordvoerder tegenover deze website. De radiozender blijft actief via Internet.