Toekomst SterrenNL op DAB+ onzeker na uitspraak rechter

Het is niet duidelijk of de publieke radiozender SterrenNL in de toekomst nog kan uitzenden via de digitale ether (DAB+).

DAB+

Themazender SterrenNL is sinds januari 2016 te beluisteren via DAB+ via het digitale netwerk van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). De radiozender heeft veel aandacht voor Nederlandstalige muziek.

100%NL

Commerciële radiozender 100%NL, die ook aandacht heeft voor Nederlandstalige muziek, was het niet eens met de komst van de publieke radiozender in de digitale ether en heeft de zaak voor de rechter gebracht. Volgens de radiozender was er geen toestemming gevraagd aan de overheid om de radiozender te laten uitzenden via DAB+.

In eerste instantie gaf de rechter de commerciële radiozender gelijk en moest het Commissariaat voor de Media de toestemming om uit te zenden via DAB+ opnieuw gaan behandelen. Ook in tweede instantie gaf het Commissariaat voor de Media toestemming voor de uitzendingen van SterrenNL via DAB+.

Uitspraak

Deze week kwam de rechter echter weer tot de uitspraak dat de uitzendingen van SterrenNL via de digitale ether niet volgens de regels zijn verlopen. Door deze uitspraak zijn de uitzendingen van de themazender via DAB+ illegaal. Echter ook voor andere themazenders zoals onder andere NPO Soul & Jazz, 3FM Alternative en KX Radio is destijds geen toestemming gevraagd door de NPO.

Toekomst

Het is nog onduidelijk of de uitzendingen van SterrenNL op termijn gestopt gaan worden via de digitale ether. Indien de NPO besluit om SterrenNL wel te laten uitzenden via DAB+ dan zal er formeel akkoord moeten worden gevraag aan de overheid. Daarbij zullen ook andere partijen zoals de Raad voor Cultuur en andere marktpartijen worden betrokken.