Twee nieuwe thematentoonstellingen in Radio- en Speelgoedmuseum

Het Radio- en Speelgoedmuseum in Onstwedde heeft twee nieuwe thematentoonstellingen. Het museum dat sinds 2000 aan de Boslaan is Onstwedde is gevestigd stelt de komende periode de wekkerradio en de telefoon in de schijnwerper.

Wekkerradio

Het museum toont een groot aantal wekkers door de jaren heen: de oudste dateert uit 1938 en er zijn ook twee wekkers uit circa 1950. Het bijzondere van deze twee is dat er aan de zijkant een stopcontact zit, waar bijvoorbeeld een koffiezetapparaat of iets anders ‘aangehangen’ kan worden die op de ingestelde tijd wordt ingeschakeld. Dan zijn er een aantal met een gewoon uurwerk. Verder nog een aantal met een ‘valblad-uurwerk’. Ook zijn modernere wekkerradio’s met een digitaal uurwerk te zien.

Telefoons

Ook toont het museum een groot aantal telefoons door de jaren heen: de oudste telefoon is een houten wandtoestel en dateert uit ongeveer 1900. Verder nog diverse hang- en staande toestellen van onder andere bakeliet en onix (soort marmer), koper en metaal. Ook zijn er diverse munttoestellen te zien, zoals één die eerder bij de postkantoren stond of in een telefooncel hing. Daarnaast biedt het museum nog een aantal bijzondere modellen als Mickey Mouse, Bug’s Bunny, Harley Davidson-motoren en diverse auto’s waaronder een Lamborghini en een golftas. Een zeer bijzonder apparaat is wel de zogenaamde Calculagraph. Dat is een klok die de duur en de kosten van een telefoongesprek kan berekenen.

Het Radio- en Speelgoedmuseum is vanaf 1 juli geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur. Zaterdag en zondags is het museum open van 13.00 tot 17.00 uur. Groepen kunnen op afspraak ook buiten de openingstijden terecht. Meer informatie op: http://www.radioenspeelgoedmuseum.nl.