Uitbreiding DAB+ in Duitsland en Oostenrijk op komst

Zowel in Duitsland als Oostenrijk staat een uitbreiding van het aanbod via de digitale ether (DAB+) in de startblokken.

Duitsland

In Duitsland lijkt de komst van een tweede landelijk DAB+-netwerk een stukje dichterbij. Eind 2016 werd er door de Duitse overheid al groen licht gegeven om de starten met het verdelen van de digitale capaciteit. Antenne Deutschland kreeg via een verdeelronde de capaciteit toebedeeld. Rechtszaken hebben de uitrol van het project tot op heden vertraagd.

Deze week kwam echter het nieuws dat Antenne Deutschland toch van start kan gaan met het bouwen en exploiteren van het tweede landelijke netwerk. Antenne Deutschland is een samenwerkingsverband tussen Media Broadcast en Absolut Digital.

Kanaal 5C

In Duitsland is momenteel één landelijk netwerk actief op kanaal 5C. Hierop zijn naast een aantal publieke landelijke Duitse radiozenders als Deutschlandfunk, Dlf Kultur, Dlf Nova en DRadio Dok ook een groot aantal commerciële radiozenders actief zoals onder andere Absolut Relax, ENERGY, Klassik Radio en sunshine live. Inmiddels is dit netwerk helemaal vol en is er vraag naar meer landelijke DAB+-capaciteit.

Oostenrijk

In Oostenrijk is momenteel nog helemaal geen landelijk netwerk voor digitale radio via de ether actief. Wel zijn er experimentele uitzendingen via de digitale ether in de regio Wenen.

Vanaf 28 mei aanstaande komt daar verandering in want dan gaat de eerste fase van een nieuw landelijk DAB+-netwerk. Eind 2020 moet het netwerk helemaal klaar zijn en moet ongeveer 85 procent van de Oostenrijkse bevolking via DAB+ naar de radio kunnen luisteren.

Aanbod

Radiozenders van de publieke omroep ORF zullen via dit netwerk niet te horen zijn maar wel commerciële radiozenders zoals onder andere Arabella Plus, ERF Plus Österreich, Klassik Radio, Radio 88.6, Radio ENERGY, Radio Maria, Radio MAXIMA, Radio Technikum en Rock Antenne. Het bedrijf ORS gaat het netwerk bouwen en exploiteren.

Geen publieke radio

De publieke omroep van Oostenrijk en grote commerciële radiozenders zullen voorlopig niet te horen zijn via DAB+. Deze radiozenders hebben eerder aangegeven meer te zien in het uitzenden via de 5G-techniek. ORS, het bedrijf dat het digitale netwerk gaat bouwen en exploiteren, is overigens een dochterbedrijf van de publieke omroep van Oostenrijk.

Vanaf september zal er een speciale website worden gelanceerd met informatie over de uitzendingen via DAB+.