Uitbreiding DAB+-netwerk NPO gaat door

De laatste weken zijn er diverse nieuwe steunzenders in gebruik genomen voor het DAB+-netwerk van de NPO. Vandaag zijn de steunzenders in Den Haag en Oss in gebruik genomen.

NPO

In augustus maakte zenderexploitant KPN Broadcast Services een start met de uitbreiding van de dekking van het digitale ethernetwerk van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Voor medio volgend jaar moeten er in deze fase van de uitbreiding meer dan twintig steunzenders extra in de lucht zijn gebracht voor het landelijke digitale ethernetwerk van de NPO op kanaal 12C.

Fase 3

De extra steunzenders maken onderdeel van de zogenaamde ‘fase 3′-uitbreiding van het digitale ethernetwerk van de publieke omroep. Deze uitbreiding voorziet in extra steunzenders in diverse delen van Nederland waar de DAB+-dekking van de NPO nog niet optimaal is. De NPO zou aanvankelijk starten met deze fase in 2017 maar door het uitschakelen van de middengolfzenders voor NPO Radio 5 is de start van de uitvoering vervroegd.

Steunzenders

Onlangs zijn er steunzenders in gebruik genomen in Emmen, Wieringerwerf, Eys (Zuid-Limburg), Heerlen en Roosendaal. Vandaag is bekend gemaakt dat er steunzenders in gebruik zijn genomen in Den Haag-Zuid en Oss. Voor de komende periode staan er nog steunzenders gepland in onder andere Delfzijl, Doetinchem, Sittard, Hunsel, Oostburg, Terneuzen, Stadskanaal, Winschoten, Breda, Groenlo, Den Burg, Westkapelle, Winterswijk en Denekamp.

Commerciële radiozenders

Ook de landelijke commerciële radiozenders hebben plannen om hun digitale ethernetwerk verder uit te breiden. De eerste plannen hiervoor zijn vorige week onthuld tijdens de IBC (International Broadcasting Convention). Momenteel kan 40 procent van de inwoners het DAB+-netwerk van de landelijke commerciële radiozenders op kanaal 11C indoor ontvangen, dit moet in 2016 worden uitgebreid naar 65 procent. Ook de outdoor-dekking wordt door deze optimalisatie verbeterd naar 97 procent  (momenteel nog rond 95 procent).

Tweets

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.