Vahon FM start testuitzendingen op middengolf

vahonam_1De Haagse Hindoestaanse radiozender Vahon FM is zaterdag gestart met proefuitzendingen op de middengolffrequentie 1557 KHz.

Voorlopig vinden de testuitzendingen plaats met een tijdelijke zender op laag vermogen van 20 watt. Medio oktober zal de definitieve zender worden geinstalleerd en kan er op een vermogen van 1 KiloWatt worden uitgezonden.

De afgelopen weken zijn vrijwilligers van de VERON ( Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland, ) bezig geweest met de opbouw van de antenneinstallatie in de buurt van Leidschendam-Voorburg, de zenderlocatie en de verbindingen met de studio. Aangezien de gehele infrastructuur nu klaar is voor gebruik zal er vanaf dit weekeinde gestart worden met testuitzendingen middels een tijdelijke zender.

Doordat er voorlopig met een beperkt vermogen wordt uitgezonden zal het bereik van de middengolfzender op 1557 Khz beperkt zijn. Wanneer medio oktober de definitieve zender is geinstalleerd zal Vahon FM de gehele regio Den Haag kunnen bereiken.

Vahon FM is een commerciële lokale radiozender voor de Hindoestaanse gemeenschap die momenteel alleen te horen is via het analoge kabelnetwerk van kabelaar Ziggo in de gemeente Den Haag en internet. Middels het in gebruik nemen van de middengolfzender op 1557 kHz wil Vahon FM het bereik vergroten. Het is de bedoeling dat Vahon FM binnenkort verder gaat onder de naam Vahon AM.

vahonam_5

Foto: Hans vd Berg, PA0JBB met zijn zelfgebouwde middengolfzender op 1557 KHz.
Deze zender wordt tijdelijk ingezet op deze frequentie