Vergunningen voor kleinvermogen middengolf populair

Er wordt veel gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een vergunning aan te vragen voor een kleinvermogen middengolffrequentie. Dit blijkt uit gegevens van het Agentschap Telecom die door deze website zijn nagevraagd.

Kleinvermogen middengolf

Sinds 11 mei jl. kunnen er vergunningen voor zogenaamde ‘kleinvermogen’ middengolfzenders worden aangevraagd bij het Agentschap Telecom. Het Agentschap maakt onderscheid in drie nieuwe categorieën voor laagvermogen-middengolf: hobbyradio (zenderuitgangsvermogen van maximaal 1 watt), kleine omroep (vermogen tot maximaal 100 watt) en een laagvermogen middengolfzender voor evenementen.

45 aanvragen

Volgens Mirjam Suurmeijer, woordvoerder van het Agentschap Telecom, tegenover deze website zijn er inmiddels 45 aanvragen ontvangen bij de instantie. De teller stond een kleine maand geleden nog op iets meer dan 35 aanvragen. Het Agentschap Telecom heeft inmiddels 20 vergunningen voor kleinvermogen middengolfzenders verleend. Hiervan zijn er 14 vergunningen verleend voor de categorie kleine omroep (tot maximaal 100 watt) en 6 vergunningen voor de categorie hobbyradio (maximaal 1 watt).

Veel interesse

Volgens Suurmeijer bestaat er vanuit diverse partijen veel interesse bestaat rond de kleinvermogen middengolfzenders. “Binnen nu en twee weken zullen we een nieuwsbericht op onze website publiceren over de aanvragen van kleinvermogen middengolfzenders.”, aldus Suurmeijer.

Uitzendingen gestart

De eerste kleinvermogen middengolfzenders hebben inmiddels hun uitzendingen gestart. Zo zendt sinds vorige week Radio Atlantis uit Friesland uit op 1395 kHz en zijn ook Radio Tpot en Radio Babylona gestart met proefuitzendingen vanuit Drenthe op 747 kHz. Beide radiozenders delen samen deze frequentie.

Daarnaast zijn er uitzendingen aangekondigd van diverse andere radiozenders als Wereldstad (Rotterdam 828 kHz), Neverland AM (Venlo, 1035 kHz), Memories AM (Oss 1251 kHz), Cupra Radio (Emmer-Compascuum, 1395 kHz), Q-AM (Waardenburg, 1395 kHz) en diverse hobbyradiozenders op 1485 kHz (maximaal 1 watt). Een overzicht van de radiozenders waarvan bekend is dat zij gaan uitzenden op de middengolf is te vinden via de website radio-tv-nederland.

Tweede leven middengolf

De middengolf lijkt met de komst van de kleinvermogen middengolfzenders een tweede leven te krijgen. Nadat in 2015 NPO Radio 5 besloot haar middengolfuitzendingen te staken zag het er somber uit voor de middengolf. Minister Kamp lijkt met het besluit om de middengolf in te zetten voor kleinvermogen middengolfzenders een tweede leven aan de frequentieband te hebben gegeven. Het ziet er naar uit dat er volgend jaar nog extra frequenties bijkomen voor laagvermogen uitzendingen van deze frequentieband aangezien het er naar uit ziet dat de frequenties van Radio Paradijs niet verlengd gaan worden en na september 2017 ook ingezet gaan worden voor laagvermogen middengolfuitzendingen.

Audio:

Interview met Peter Mulder van Radio Atlantis 1395 kHz in Medialand/Studio Alphen over middengolfuitzendingen van deze radiozender.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.