Verkiezingsavond live te volgen op radio en televisie

De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen is vanavond live te volgen via radio, televisie en Internet. Onder andere de NOS en RTL Nederland brengen een verkiezingsprogramma op de buis.

Uitslagenavond bij de NOS

De uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen is vanaf 20.30 uur te volgen via NPO 1. Rob Trip presenteert de lange uitzending vanuit de studio in Hilversum, Dionne Stax brengt de uitslagen in beeld en Dominique van der Heyde geeft politieke duiding.

Exitpoll

Om 21.00 uur brengt de NOS de exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos. Op basis van dit representatieve onderzoek weten we dan in grote lijnen hoe Nederland heeft gestemd. De definitieve uitslag wordt later die avond of nacht verwacht. Er wordt ook geschakeld naar Nieuwspoort, waar Mariëlle Tweebeeke met verschillende gasten de uitkomst van de
verkiezingen bespreekt.

Website

Op NOS.nl staat de uitslagenkaart per gemeente, eerst op basis van de exitpoll van Ipsos en later op basis van de daadwerkelijke uitslagen. De kaart is interactief, waardoor je gedurende de avond zelf kunt verkennen welke coalities er mogelijk zijn.

NPO Radio 1

NPO Radio 1 staat vanaf 20.00 uur volledig in het teken van de uitslagen. Presentatoren Lara Rense en Tijs van den Brink peilen de reacties met verslaggevers in het land en commentatoren in de studio. Mark Visser houdt de binnenkomende uitslagen bij en de duiding komt voor rekening van Joost Vullings Kees Boonman en Peter Kee.

NPO 3FM

Vandaag zendt de publieke jongerenzender NPO 3FM live uit vanuit Utrecht Centraal. Daar vinden luisteraars, reizigers en stemmers van 06.00 tot 21.00 uur het leukste stembureau van Nederland: waar stemmen een feestje wordt. 3FM-dj Eva Koreman is het gezicht achter de 3FM Stemservice. Zodra de stembussen zijn gesloten schuift NOS op 3 aan in de 3FM studio: vanaf het moment dat de eerste uitslagen binnen druppelen tot diep in de nacht.

BNR Nieuwsradio

Ook op BNR Nieuwsradio is de uitslagenavond te volgen. De uitzending begint rond 20.00 uur en de presentatie zal in handen zijn van Petra Grijzen en sidekicks Jeroen Stans en Thomas van Groningen.

RTL4

Humberto Tan en Merel Westrik vormen vandaag eenmalig een tv-duo tijdens het op programma RTL: De uitslagenavond. Vanuit de studio van RTL Late Night presenteren Humberto Tan en Merel Westrik woensdag vanaf 20.30 uur een programma vol verkiezingsuitslagen en discussies met verschillende prominente gasten.

Frits Wester is de hele uitzending te gast en analyseert de laatste ontwikkelingen met oud-politici, opiniemakers en BN’ers. Onder anderen Onno Hoes, Myrthe Hilkens, Jack de Vries, Jort Kelder en Gerdi Verbeet schuiven aan.

Twitter

Voor iedereen die op Twitter wil delen dat ze hebben gestemd, komt het platform met een speciale emoji. Die is te gebruiken van 15 maart tot 17 maart. De emoji, een met rood potlood ingekleurd stemvakje, wordt zichtbaar bij het gebruiken van de hashtags #ikstem en #gestemd.