Verlies voor kabel- en energie-exploitant Delta

De Zeeuwse kabel- en energie-exploitant Delta heeft in 2017 verlies gedraaid door grote afschrijvingen. Dit blijkt uit de jaarrekening van een overkoepelende holding die Mediamagazine in handen heeft gekregen.

Overname Caiway

Uit de cijfers blijkt ook dat de exploitant zelf de overname van Cayway/CIF zal moeten financieren. De overnamesom van 471,5 miljoen euro voor glasvezelexploitant CIF en dienstenexploitant Caiway is immers gefinancierd middels leningen. De overkoepelende holding heeft hierdoor inmiddels een schuldenlast van 650 miljoen euro.

Ook valt op dat de exploitant bezig is met financiële derivaten. Deze manier van bedrijfsvoeren past bij de praktijken van private equity, waarbij het overnames door het bedrijf zelf laat financieren, schuldenlasten laat oplopen en allerlei financiële ingewikkelde constructies op het bedrijf loslaat.

Delta Fiber Nederland, zoals het bedrijf zich thans noemt, wil geen commentaar geven op vragen: “wij zijn terughoudend in het verstrekken van financiële informatie,” is de enige reactie op vragen over de jaarrekening.

EQT

Vanaf 28 februari 2017 viel Delta onder EQT die deze bij een BV voor de Nederlandse energie/telecomactiviteiten heeft ondergebracht. Deze BV heeft verder nauwelijks tot geen activiteiten. Over de periode dat EQT eigenaar was, draaide Delta met een omzet van 141,19 miljoen euro met 17,67 miljoen euro operationeel verlies en 19,93 miljoen euro nettoverlies. Het bedrijf kreeg een belastingvoordeel van 6,23 miljoen euro.

Goodwill

De verliescijfers worden veroorzaakt door 48,28 miljoen aan afwaarderingen / amortisatie. 11,36 miljoen euro werd aan ‘goodwill’ afschreven en 21,1 miljoen aan ‘plant & equipment’. Het is opvallend dat dit direct in de maanden na de overname plaats vindt, en is mogelijk onderdeel van financiële ingewikkelde constructies waarover het bedrijf geen toelichting wil geven.

PZEM

“Delta viel voor 28 februari 2017 onder PZEM die in handen is van de provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten. Afzonderlijke financiële cijfers van alleen de telecom/energie tak zijn over 2017 niet gegeven. Wel is duidelijk dat dit soort financiële constructies zoals weergegeven in de jaarrekening niet bij dit publieke bedrijf paste.

Het in publieke handen zijnde PZEM NV wil desgevraagd geen enkele reactie geven op vragen over de resultaten voor 28 februari 2017 van Delta Retail. Namens Frank Verhagen, CEO van PZEM stelt het bedrijf ‘geen verdere informatie te kunnen verschaffen’ anders dan dat in haar jaarrekening 2017 is opgenomen, waarin zoals
gesteld geen financiële informatie in is opgenomen over de telecom/energie-activiteiten
over de periode dat PZEM eigenaar was.

Overname

De overname van CIF/Cayway werd op 9 januari jl. voltooid waarmee die cijfers in de jaarrekening 2018 zullen worden opgenomen. Het bedrijf staat onder leiding van Marco Visser, die eerder voor M7 Group en lang voor KPN heeft gewerkt. De televisietarieven van Delta en Caiway behoren tot de hoogste van Nederland.