Nederlandse Veteranendag 2017 live te volgen via radio en televisie

Op de laatste zaterdag van juni eert Nederland zijn meer dan 115.000 veteranen tijdens de Nederlandse Veteranendag. Het evenement is live te volgen via radio en televisie.

Televisie

De NOS doet 24 juni, de dag waarop Veteranendag dit jaar valt, rechtstreeks verslag van het Nationaal Defilé in de binnenstad van Den Haag waar ruim 5000 veteranen aan deelnemen. Astrid Kersseboom presenteert de uitzending (12.50-14.20 uur, NPO 1). Te gast zijn militair historicus Christ Klep en Veteranenombudsman Reinier van Zutphen. Christ Klep verzorgt het commentaar bij het defilé. Met Reinier van Zutphen spreekt Astrid Kersseboom over de problemen die veteranen kunnen ervaren na hun missie.

Samenvatting

’s Avonds volgt een samenvatting van de gebeurtenissen van overdag in een uitzending op NPO 2 (19.15-19.40 uur) en blikt Astrid Kersseboom met haar gasten terug op Veteranendag 2017.

Radio

NPO Radio 5 staat zaterdag tussen 10 en 18 uur in het teken van Veteranendag op het Malieveld in Den Haag. Deze uitzending wordt gepresenteerd door Petra de Joode, Jeanne Kooijmans, Tom Herlaar en Henkjan Smits. Daarnaast doen verslaggevers Bert Kranenbarg en Koen Bugter live verslag van dit jaarlijks terugkerende evenement.

Gasten

Gedurende de speciale uitzending van NPO Radio 5 schuiven er diverse gasten aan bij de dj’s. Zo vertelt veteraan Erik Krikke over zijn missie in Afghanistan. Naar aanleiding van de ziekte PTSS die hij daaraan overhield schreef hij een boek en maakte er een theatervoorstelling over. Uit die voorstelling zingt Krikke live enkele liedjes.

Daarnaast is er een optreden van Gemma van Eck. Zij maakte deel uit van de populaire meidengroep Babe, en trad in het verleden op voor Nederlandse soldaten in Libanon. Ook zijn er portretjes te horen van veteranen van verschillende missies waaraan Nederland in het verleden meedeed. De hele dag is er muziek te horen uit de Veteranen Top 50.

NPO Radio 5 is in heel Nederland te ontvangen via DAB+, alle (digitale) radiopakketten en wereldwijd via Internet.

Sociale media: