Vlaamse voetbalstem Rik De Saedeleer overleden

RikDe legendarische Vlaamse oud-voetbalcommentator en sportjournalist Rik De Saedeleer is overleden. Hij was in januari 89 jaar geworden. De Saedeleer stierf zondag, maar het nieuws is nu pas bekendgemaakt.

Dit bericht de VRT op haar website.

 

Rik De Saedeleer werd op 17 januari 1924 geboren in Mechelen. Hij bleek over veel voetbaltalent te beschikken en waagde zijn kans bij Racing Mechelen, waar hij op zijn vijftiende in de eerste ploeg gedropt werd. De Saedeleer maakte in de jaren 50 de gloriejaren van de club met stamnummer 24 mee. Hij eindigde met RC Mechelen één keer tweede en twee keer derde in de hoogste klasse.

Midden jaren 50 hield De Saedeleer het voor bekeken op het veld en ging hij aan de slag als columnist voor Het Laatste Nieuws. Eigenlijk wou hij trainer worden, maar toen hij zijn kans kreeg als voetbalcommentator bij de toenmalige NIR was zijn broodje gebakken.

De Saedeleer groeide uit tot een van de bekendste medewerkers van de openbare omroep. Met zijn kennis van zaken, grote inlevingsvermogen en legendarische uitspraken draaide De Saedeleer iedereen rond zijn vinger. Zijn “Goooaaaaaaal! Goal! Goal! Goal!”, toen Erwin Vandenbergh op het WK 1982 in de openingswedstrijd scoorde tegen Argentinië, staat op het trommelvlies van alle voetballiefhebbers gebrand.

Ook toen Georges Grün België tegen Nederland naar het WK 1986 kopte, ging De Saedeleer uit zijn dak. “Daar is ‘m, daar is ‘m. Ik weet niet wie het is, maar we zijn alweer op weg naar Mexico”, riep hij. De Saedeleer, die ook faam maakte als regisseur van belangrijke wielerwedstrijden en daar als eerste de grote middelen voor inzette, bleef na zijn pensioen commentaar geven bij grote voetbalwedstrijden. Het WK 1998 in Frankrijk was zijn laatste kunstje. (VRT)

De VRT past in verband met het overlijden van Rik De Saedeleer vanavond haar programmering aan.