Vorming streekomroepen centraal in nieuwe overeenkomst VNG en OLON

Vandaag hebben de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) / OLON anderzijds, de actualisering van het vernieuwingsconvenant gemeenten – lokale omroepen ondertekend.

Streekomroepen

De lokale omroepen zitten momenteel midden in een veranderingstraject waarbij het de doelstelling is om de huidige 267 lokale omroepen te clusteren tot ongeveer 50 streekomroepen die als media-instelling kunnen voldoen aan de uitgangspunten voor een ‘Lokaal Toereikend Media-Aanbod’. Naast de verplichting van de streekomroepen om hier aan te voldoen zijn gemeenten volgens de Mediawet verplicht om in de lokale omroepen te bekostigen. De nieuwe media-instellingen zullen als streekomroepen nog steeds het (hyper)lokale nieuws (Informatie, Cultuur, Educatie) blijven verzorgen, maar wat betreft bedrijfsvoering en faciliteiten zal er verregaande samenwerking gaan plaatsvinden over de gemeentegrenzen heen.

Samenwerking

Het convenant is van belang om de samenwerking tussen de gemeenten en de lokale omroepen te bestendigen en verder uit te breiden. “Om het transitieproces in goede banen te leiden is maximale samenwerking tussen diverse gemeenten en lokale omroepen een vereiste. Dit convenant ondersteunt en bevordert deze samenwerking en zal bijdragen aan verdere professionalisering van de derde laag van de publieke omroepsector. De daarbij te gebruiken instrumenten zijn met name voorlichtingsbijeenkomsten, nieuwsbrieven, handreikingen, mediators/bestuurlijke ambassadeurs, technische faciliteiten en nader financieel onderzoek naar bedrijfsvoering en bekostiging.”, aldus de OLON in een persbericht.

Voorzitter Danny Vermeulen ondertekende namens de OLON en directeur Bernard Kobes ondertekende namens de Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO). Van VNG-zijde gebeurde dat door vice-voorzitter Hubert Bruls en penningmeester Ben Visser. Het nieuwe convenant heeft een looptijd van 3 jaar en eindigt in 2018.

De OLON heeft een speciale pagina op haar website met meer informatie over de vorming van streekomroepen. Het volledige vernieuwingsconvenant vind je hier

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.