VRT en TV Vlaanderen / Antenne TV treffen elkaar voor de rechter

De Vlaamse openbare omroep VRT heeft TV Vlaanderen / Antenne TV voor de rechter gedaagd. Dit bericht M7 Group SA, eigenaar van TV Vlaanderen en Antenne TV in een persbericht.

Niet te spreken

De VRT is niet te spreken over de manier waarop TV Vlaanderen, in haar nieuw tv-aanbod Antenne TV, openlijk verkondigt dat de zenders van de openbare omroep gratis te ontvangen zijn via de ether.

Geen probleem

Antenne TV ziet geen problemen met de manier waarop dit wordt gecommuniceerd “omdat elke Vlaming immers gratis toegang heeft tot de zenders via een digitale antenne”. Voor de VRT is het welletjes geweest en het daagt TV VLAANDEREN voor de rechter.

Gelanceerd

Antenne TV is eind vorig jaar gelanceerd en biedt digitale televisie via de ether in Vlaanderen. Naast een eigen aanbod van commerciële zenders zoals vtm, Q2, 4 en VIJF kunnen via de decoder ook het gratis aanbod van de VRT en, in delen van Vlaanderen, RTBF worden bekeken. Antenne TV meldt in haar communicatie dat deze zenders geen deel uitmaken van het betalend aanbod van ‘Antenne TV’ maar een gratis aanbod is via DVB-T.

Digitenne

Het aanbod van Antenne TV kan het beste worden vergeleken met Digitenne van KPN dat in Nederland ook digitale televisie via de ether levert. Naast het betaalde aanbod van Digitenne zelf zijn de televisiezenders van de NPO en regionale omroepen gratis te bekijken via de digitale ether.

TV Vlaanderen zelf biedt voor Vlaanderen een digitaal televisie-aanbod via de satelliet.

“Gratis aanbod”

Dat “gratis aanbod” via de ether is bij de VRT in het verkeerde keelgat geschoten. “Een storm in een glas water” , noemen ze het bij TV Vlaanderen. “We begrijpen niet waar de VRT zich druk om maakt”, reageert Yannick Altruy, Country Manager voor België bij M7 Group.

“De vrije beschikbaarheid van het VRT-aanbod is vastgelegd in de beheersovereenkomst met de Vlaamse Overheid. Wij melden duidelijk dat deze zenders gratis te ontvangen zijn via de ether en geen deel uitmaken van ons voordelig “Antenne TV” aanbod. Wij zeggen toch alleen maar wat er in de beheersovereenkomst staat?

Verwijderen

Als het aan de VRT ligt, moet TV Vlaanderen de vermelding van het gratis aanbod naast het tv-abonnement “Antenne TV” onmiddellijk verwijderen.

Nochtans is de huidige manier van communiceren volgens TV Vlaanderen zeer gebruikelijk in de rest van Europa aldus TV Vlaanderen in het persbericht.