Weinig kritiek op uitschakelen analoge tv-signaal door Ziggo

Een week na de aankondiging van kabelaar Ziggo om vanaf april gefaseerd het analoge televisiesignaal uit te schakelen is er weinig kritiek gekomen op deze plannen.
In de komende twee jaar wil de kabelaar het analoge televisiesignaal uitschakelen. Het blijft wel mogelijk om via het analoge signaal de radio te luisteren voorlopig.

Meer capaciteit voor andere doeleinden

De kabelaar wil de capaciteit die beschikbaar komt door het uitschakelen van het analoge signaal gebruiken voor andere doeleinden zoals het aanbieden van hogere Internetsnelheden en televisiezenders in Ultra HD-kwaliteit. Daarnaast wil de kabelaar het televisiekijken via on demand-services verder uitbreiden.

300.000 huishoudens

Volgens Ziggo kijken er nog 300.000 huishoudens op hun hoofdtoestel naar het analoge signaal van de grootste kabelaar van Nederland. Daarnaast staan er nog ongeveer 800.000 toestellen op slaapkamers en in keukens die gebruik maken van het digitale signaal. Kijkers van deze televisies zullen dus de digitale overstap moeten maken.

Niet negatief

Diverse consumenten- en ouderenorganisaties hebben niet negatief gereageerd op de plannen van Ziggo. Zo zegt de Consumentenbond niet negatief te staan tegenover de plannen als de begeleiding van de transitie naar het digitale signaal maar goed verloopt.

Ook ouderenbond ANBO maakt zich geen zorgen. “Het is een misverstand dat ouderen tegen internet, smartphones of digitale televisie zijn. Leeftijd is geen barrière. Als de mensen die er niet uit komen maar geholpen worden door Ziggo”, zegt Renée de Vries van de ANBO tegenover het Dagblad van het Noorden.

Delta

Ziggo is niet de enige kabelaar die besloten heeft het analoge televisiesignaal uit te schakelen. Kabelaar Delta uit Zeeland besloot eerder al dat het analoge radio- én televisiesignaal dit voorjaar wordt stopgezet.

Caiway

In 2010 schakelde kabelaar CaiWay haar analoge televisiesignaal uit. Deze kabelaar biedt nog wel een analoog radiosignaal aan. In delen van Twente levert CaiWay overigens nog wel een analoog tv-signaal. Dit heeft te maken met de overname van Cogas-kabel enige tijd geleden.